Esad'a şok

Esad'a şok
29 Mayıs 2012 14:44

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Arap Birliği ile BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın görüşmeleri devam ederken, BM, Hula katliamından rejimi sorumlu tuttuğunu açıkladı. Bu gelişmelerin ardından aralarında Fransa ve Almanya’nın da bulunduğu bazı ülkeler Suriye büyükelçilerini sınır dışı etmeye başladı.

Esad’ın Annan’ı makamında kabul ettiği ve baş başa görüşmelerinin devam ettiği sırada bir açıklama yapan, BM yetkilileri, Hula’da hayatını kaybeden 108 kişinin büyük çoğunluğunun rejim yanlısı Şebiha milisleri tarafından öldürüldüğü yönünde bulgulara ulaştıklarını açıkladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Rupert Colville’in Cenevre’de yaptığı açıklamada, Hula’da ölenler arasında en fazla 20’sinin, topçu ve tank ateşinde öldüğünü, geriye kalan kurbanların çoğunun, kent sakinlerinin anlattığına göre, rejim yanlısı milisler tarafından girişilen iki ayrı saldırıda infaz edildiğini söyledi.

Suriye yönetiminin görevlendirdiği asker ve hukukçulardan kurulu ortak bir komisyonun da Hula katliamıyla ilgili raporunu yarın yayınlaması bekleniyor.

DİPLOMATİK DARBE

Esad-Annan görüşmesinin sürdüğü dakikalarda, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye’nin Paris Büyükelçisi Lamia Şakkur’un, Hula katliamına yanıt olarak bugün ya da yarın sınır dışı edileceğini açıkladı.

Almanya’nın da Suriye’nin Berlin Büyükelçisi’ni sınır dışı edeceği belirtilirken, İngiltere’nin de Suriyeli üç diplomatı sınır dışı etme kararı aldığı bildirildi.