Erken seçim için bir iddia daha var!

Erken seçim için bir iddia daha var!
10 Mayıs 2020 15:15

İktidar cephesinden “Erken seçim yok”, “Seçim tarihi 2023” açıklamaları gelse de siyaset kulislerinde erken seçim iddiaları bitmiyor.

 

 

 

Erken seçim olasılığını reddedenler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en az 3+5 yıl olmak üzere 8 yıl görev yapma şansı varken bunu riske atmayacağına dikkat çekiyor. Ayrıca mevcut ekonomik sıkıntılar sandığa olumsuz yansıyacağı için bunun “siyasi intihar” olacağı yorumları yapılıyor. Ancak erken seçime kesin gidileceğini düşünenler de var. AK Parti’de uzun yıllar siyaset yapmış bir isim “erken” hatta “baskın” bir seçime şaşırmayacağını ifade ederken bunu “Meclis’i işlevsiz kılma” amacıyla açıklıyor.

 

 

Siyasetçiye göre, Erdoğan oylarındaki erimeyi görüyor, kaybedeceğini biliyor ama en azından bir dönem daha kendini güvenceye almak için erken seçime gitmeye mecbur.

 

 

Bu, şu anlama geliyor: Oylar daha fazla düşmeden yapılacak bir erken seçimle bugün Meclis’te 291 olan AK Partili milletvekili sayısının 200’ün altına düşmesi engellenebilir. AK Parti’nin 200 ve üstünde milletvekiline sahip olacağı bir Meclis’te referanduma gitmeden anayasa değişikliği yapılması ve AK Parti’nin geçmişte yaptıklarına ilişkin bir soruşturma komisyonu kurulsa dahi Cumhurbaşkanı ve bakanların Yüce Divan’a gönderilmesi mümkün görünmüyor. Bunlar için Meclis’te 400 milletvekilinin olumlu oy kullanması gerekiyor. Bu gerekçeyle AK Parti’nin oyları daha da erimeden seçime gidebileceği iddia ediliyor.