‘Erdoğan ve AKP için sonun başlangıcı’

‘Erdoğan ve AKP için sonun başlangıcı’
30 Ekim 2022 11:16

Erdoğan’ın büyük umutlarla yaptığı ‘vizyon’ toplantısından bir şey çıkmadı. Toplantıyı değerlendiren muhalefet, AKP’nin pratik gücünü yitirdiğini söyledi.

 

 

Fotoğraf: Murat Çetinmühürdar / Reuters
Haftalardır “Türkiye Yüzyılı” başlıklı toplantı için hazırlanan, gelecek yıllara yönelik vaatlerin olacağı öne sürülen ve Türkiye’nin vizyonu açısından büyük önemde olduğu ifade edilen toplantıda 1,5 saat konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni bir şey söyleyemedi.

 

 

Bunun yerine vatandaşlara eski vaatlerini tekrarlayan Erdoğan’ın pratik gücünü yitirdiğini kaydeden muhalefet, “Artık AKP’nin hareket alanı kalmadı” değerlendirmesinde bulundu.

Ankara Kapalı Spor Salonu’nda başörtüsü hakkında bir teklif hazırladıkları dışında herhangi yeni vaatte bulunamayan Erdoğan’ın bu girişiminin bile AKP’nin artık gücünü yitirdiğine bir kanıt olarak gösterilebileceğini ifade eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir vizyon belgesi açıklayacağı çok önceden duyurulmuştu. Son aylarda psikolojik üstünlüğünü kaybeden, kendini tekrar eden, muhalefet partilerinin önerilerini sahiplenen Cumhur İttifakı’nın ve AKP’nin bu toplantıya çok büyük bir önem vadettiği ifade ediliyordu. Ancak, Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından çıka çıka bolca tekrar ve hamasi söylemler çıktı. Tayyip Erdoğan ve AKP, ekonomik kriz altında inleyen yoksullara ve sabit gelirlilere, demokratik talepleri yok sayılan kesimlere, hayalleri çalınan gençlere yeni hiçbir vaatte bulunamadı” dedi.

 

 

“Erdoğan’ın Kanal İstanbul ile başörtüsüne ilişkin yeni anayasa dışında hiçbir vaadi, hiçbir önerisi, hiçbir teklifi olmadığı anlaşıldı” diyen CHP’li Özel, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları vurguladı:

“Son konuşma, Tayyip Erdoğan için bir grup toplantısı ya da bir il başkanları toplantısının ilerisine geçemeyecek düzeyde vasat bir konuşma olmuştur. Tayyip Erdoğan’ın ve partisinin kendisini tekrar etmenin dışında ülkeye verebileceği hiçbir şey kalmamıştır. Partimiz, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı için hedeflerini ve vizyonunu, 2020 yılında düzenlediği Kurultayda Genel Başkanımızın ağzından ve kurultay delegelerinin oybirliğiyle ilan etmişti. Partimiz, bu hedefleri doğrultusunda önümüzdeki yıl yapılacak seçimlere yönelik hazırlıklarını sürdürmektedir. Partimiz, 2020 yılında ilan ettiği hedefler çerçevesinde dar gelirliyi, asgari ücretliyi, talepleri yok sayılan toplum kesimlerini, gençleri kucaklayacak yolculuğunu emin adımlarla sürdürmektedir.”

 

 

DAĞ FARE DOĞURDU

 

 

İYİ Parti Ankara Milletvekili Halil İbrahim Oral ise yaşananları, “Dağ fare doğurdu” sözleriyle değerlendirdi. “Züğürt bakkal borç defterini karıştırırmış. Erdoğan’ınki de o hesap” diyen Oral, şu değerlendirmeleri yaptı:

“AKP, 20 yılda Cumhuriyet’in bütün kazanımlarını satıp yedikten sonra elde kalan tek şey olan inanç sömürüsüne döndü. Bunun nimetini yemek istiyorlar. Bir de Kanal İstanbul safsatası var… Türkiye’nin her tarafından getirilen insanlara rağmen salon dolu bile değildi. Bayraklarla kamufle edilmişti. Allah kimseyi AKP’nin durumuna düşürmesin. 20 yıldır yönetimdeler ve bir salonu bile dolduramıyorlar. AKP’nin bunu düşünüp ona hareket etmesi gerekiyor. Büyük ümitlerle insanların dikkatini çekmeye çalışmak da işe yaramadı. Aslında Ankara Spor Salonu’ndaki buluşma, AKP için sonun başlangıcıdır.”