Erdoğan: Sizin öyle bir cumhurbaşkanınız var ki…

Erdoğan: Sizin öyle bir cumhurbaşkanınız var ki…
29 Eylül 2022 13:26

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TESK 21.Olağan Genel Kurulu’nda açıklamalarda bulundu.

 

 

Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

 

 

“Esnaf ve sanatkâr, sokağımızın başında çayımızı yudumladığımız ocaktır. Bizi sevdiklerimizle buluşturan yolların emekçisidir. Sıcacık ekmeğimizi aldığımız fırındır, hanemiz için alışveriş yaptığımız bakkaldır, manavdır. Esnaf ve sanatkâr, dar günümüzde kapımızı çalan dostumuz, mahallemizdeki komşumuz, çocuklarımızın abisi ve ablası konumundadır.

Türkiye’de esnaf kesimi, dünyada örneği olmayan bir geleneğe sahiptir. Bizim kültürümüzde esnaf ve sanatkâr sadece ticaret erbabı değildir. Esnaf, tüm vasıflarının ötesinde kardeştir.

Alışverişte, ölçüde, tartıda doğru ol şiarıyla hanesine helal rızık götüren gönül insanıdır.

15 Temmuz gecesi milletimizin tamamıyla birlikte esnaf kardeşlerimiz darbeci hainlere göğüslerini siper ettiler. FETÖ’cü alçakların şehit ettiği 252 insanımız arasında 15 yaşındaki körpe delikanlıların, kadınlarımızın, askerlerimizin yanı sıra pek çok esnafımız da bulunuyordu. Birileri bankamatiklere akın ederken, birileri milletin şanlı direnişini kahve yudumlayarak seyrederken, benim esnaf kardeşim gece boyunca tanklara meydan okudu.

Esnaf ve sanatkârımız bugün de huzurumuzun, kardeşliğimizin garantisi olmayı sürdürüyor.

Onca saldırıya rağmen hala bu topraklarda özgürce yaşıyorsak, bunun sebebi milletimizin birliğine sahip çıkmasıdır. Ülkemizin ekonomik ve sosyal krizleri, diğer devletlere göre en az zararla savuşturmasında ahilik kültürümüzün büyük payı vardır.

Resmi kurumlarımız yanında, belediyelerimiz, STK’larımız, esnafımız da tam bir seferberlik ruhuyla hareket etti.

Devletimiz bu salgın döneminde vatandaşını çaresiz bırakmadı. O zor günlerde muhalefetin akla, mantığa, ekonomik hayatın gerçekliğine uymayan abuk sabuk çağrılarına rağmen, milletimize bedel ötecek kararlar almadık. Hiçbir vatandaşımıza ‘nerede bu devlet’ dedirtmedik, elimizi taşın altına koyduk. 3-5 bin lira hibe desteği verdik. 4 ay süreyle verdiğimiz gelir kaybı ve kira desteği ile aktardığımız kaynak, 4,6 milyar lira dolayındadır. Uygulamaya koyduğumuz 3-5 bin lira tutarındaki hibe destekleri de 4,3 milyar lira tutarında ödeme yaptık.

Hükûmetimizin esnaf ve sanatkarlara sunduğu destekler salgın dönemiyle sınırlı değil. Siyasete girmeden önce esnaflık yapmış bir kardeşinizim. Sizin meselelerinizi kendi meselemiz, başarılarınızı kendi başarımız olarak gördük. Attığımız adımları sizden gelen talepler doğrultusunda planlıyoruz. Geçen 20 yılda esnaf ve sanatkarlarımız lehine yaptığımız düzenlemeler saymakla bitmez. Sizler bunu iyi biliyorsunuz, faydalarını bizzat görüyorsunuz.

Göreve geldiğimizde sizlerin en büyük sorunlarından biri neydi? Finansmana erişim sıkıntısıydı… Sermaye yetersizliği ve teminat eksikliği nedeniyle kredi imkanlarından yeterince faydalanamıyordunuz. Bankalar ve finans kuruluşları ile cebelleşerek finansmana erişimin önündeki engelleri biz kaldırdık.

 

 

“EN BÜYÜK DÜŞMANIM FAİZDİR”

 
Sizin öyle bir cumhurbaşkanınız var ki… Beni biliyorsunuz en büyük savaşım faizledir. En büyük düşmanım faizdir. Şuanda yine faizi 12’ye kadar düşürdük. Yeter mi yetmez. Bunun daha da inmesi lazım. Şuanda Halkbank müdürü karşımda duruyor. Merkez Bankamızla da bunu konuşuyoruz. Önümüzdeki toplantılarda bunun daha da inmesini telkin ediyorum. Tabi aramızda maalesef faiz politikasını, yüksek faizi savunanlar yok mu var. Başta muhalefet olmak üzere onlar da savunuyor. Cumhurbaşkanınız yüksek faizi savunmuyor tam aksine düşük faizi savunuyor.

İnşallah bu enflasyonun da düşük faizle ineceğine inanıyorum ve bunu savunuyorum.”