Erdoğan Kobani için neler demişti? Unutulmaz beş konuşma!

Erdoğan Kobani için neler demişti? Unutulmaz beş konuşma!
26 Ocak 2015 19:17

IŞİD zulmüne direnen ve yüzlerce kişinin ölümüne, binlerce kişinin göç etmesine neden olan Kobani şu saatlerde özgürlüğüne kavuşmuş görünüyor.

 

 

Koalisyon güçlerinin son dönemlerde hava desteğiyle güç verdiği PYD öncülüğündeki Kürt güçleri kenti IŞİD’den tamamen temizlenmiş görünüyor. Bu gelişme Türkiye’de özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın IŞİD kuşatması ve çatışmalara ilişkin söylediklerini hatırlattı. İşte Erdoğan’ın siyasi tarihe geçen o konuşmalarından bazıları:

 

 

KOBANİ DÜŞTÜ DÜŞÜYOR

 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kobani’yi kuşatma altına alan IŞİD örgütünün bitirilmesi için kara harekâtının şart olduğunu söyledi. Gaziantep’teki çadır kentte kalan Suriyelilere hitap eden Erdoğan, “Kobani düştü düşüyor” diye konuştu.

 

 

PYD BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR

 

 

Erdoğan kısa süre sonra yaptığı bir açıklamada da kenti günlerdir savunan ve yüzlerce ölü veren PYD’ye ilişkin ise ‘Son günlerde bir şeyler dolaşmaya başladı. Nedir o? PYD’ye silah desteği vermek ve PYD’ye verilecek silah desteği ile IŞİD’e karşı burada bir cephe oluşturmak. PYD şu anda bizim için PKK ile eştir. O da bir terör örgütüdür. Yani bir terör örgütüne kalkıp da bize dost olan, NATO’da beraber olan Amerika’nın böyle bir desteği, açıktan açığa bunu söyleyerek bizden böyle bir ‘evet’ ifadesini, yaklaşımını beklemesi bir defa çok çok yanlış olur. Böyle bir şeyi bizden beklemesi mümkün değil, böyle bir şeye ‘evet’ diyemeyiz’ dedi.

 

 

VARSA YOKSA KOBANE , NEDEN“

 

 

Erdoğan Kobane konusunun gündeme gelmesine de tepki göstererek ‘Şu anda niye Suriye sorusunu da sormak lazım. İlla da niye Kobanê diye sormak lazım. Irak’ın üçte biri gitti. Acaba bu üçte birde niye hiç rahatsız değiller bunlar. Bu soruyu da sormak lazım. Şu anda bu üçte bir ile ilgileniyorlar mı? Sadece varsa yoksa Kobanê. Neden? Bunlar manidar.’diye konuştu.

 

 

KOBANE İLE TÜRKİYE’NİN NE ALAKASI VAR

 

 

Erdoğan Kobane katliamına ilişkin Türkiye’de yapılan gösterilere de şu sözlerle karşı çıktı:

 

 

Şimdi de ‘Kobani’ diyerek Türkiye’deki huzura, istikrara, güven ortamına ve kardeşliğe saldırıyorlar. Kobani ile Türkiye’nin ne alakası var, İstanbul’un ne alakası var, Ankara’nın ne alakası var? Kobani ile Siirt’in ne alakası var, Diyarbakır’ın ne alakası var, Bingöl’ün ne alakası var? 200 bin Kobani’deki Kürt kardeşimiz Türkiye’ye geldi de sığınmak istedi de içeri mi almadık? 200 bin Kobani’den gelen Kürt’ü bağrına basan, onları yediren, barındıran Türkiye’nin şu anda bir devleti var. Daha ne istiyorsunuz? Ama Suriye’ye, Irak’a girmek için tezkere müracaatında bulunan hükümete parlamentoda destek vermeyeceksin… Öbür taraftan kalkacak bir tanesi diyecek ki ‘Sadece Kobani için bir tezkere hazırlayalım’. Al birini vur diğerine hiç bunların birbirinden farkı yok. İnanın bunların millet diye, bunların bayrak diye, bunların vatan diye, bunların devlet diye bir derdi yok, bunların tek derdi var karıştırmak. El vicdan derler, el insaf derler.”

 

 

KÜRT DEĞİL ARAP KENTİ, ADI DA KOBANE DEĞİL AYN-EL ARAP

 

 

Erdoğan son olarak Kobane’nin Kürt değil Arap kenti olduğunu söyledi. Estonya dönüşü uçakta konuşan Erdoğan ‘ Aslında, adı üzerinde, Ayn’el Arap’tır. Daha sonra bu Kobani’ye dönüşmüştür’ diye konuştu.