Enkazdan deliller çalındı iddiası

Enkazdan deliller çalındı iddiası
20 Temmuz 2014 11:40

Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a uçarken Ukrayna’nın doğusunda milislerin kontrolündeki bölgede düşen Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının enkazı üzerinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) heyeti dün incelemelerine devam etti.

 

 

Ukrayna yönetimi ise, Rusya yanlısı isyancıları enkaz bölgesindeki delilleri yok etmekle suçladı.

 

Mürettebatla beraber 80’i çocuk 298 kişinin öldüğü Malezya Havayolları’na ait uçağın enkazındaki incelemeler dün de devam etti.

 

AGİT heyetinin uçağın düştüğü alana girmeleri önce milisler tarafından kısıtlanırken, Ukrayna ve Rusya yanlısı isyancılar, uçağın düştüğü bölgede bir güvenlik alanı olutşurulması üzerinde nihayet anlaştı. Ukrayna Güvenlik Servisi Başkanı Valentin Nalivayçenko, “Uluslararası arabulucularlar yürüttüğü görüşmeler sonucunda, 20 km’lik br güvenlik çemberi oluşturdu. Böylece Ukrayna cesetlerin kimliklerini tespit ederek akrabalarına teslim edecek” diyerek anlaşmayı duyurdu. AGİT’ten yapılan açıklamada da, “Ukraynalı ve Rus yetkililerin de katıldığı video konferansta ayrılıkçılarla görüşüldü ve ayrılıkçılar soruşturma kapsamında Ukraynalı yetkililerle işbirliği yapmayı kabul etti” denildi.

 

Bögedeki incelemeler sürerken, Ukrayna hükümeti Rusya yanlısı isyancıları “uluslararası suçlar”a ait delilleri yok etmekle suçladı. Yazılı bir açıklama yayımlayan hükümet, Rusya yanlısı isyancıların uçağın düştüğü bölgedeki 38 cesedi ortadan kaldırarak, kendi kontrollerindeki Donetsk kentindeki morga götürdüklerini iddia etti. Açıklamada uçağın enkazının da Rusya’ya götürülmeye çalışıldığı öne sürüldü.

 

 

Bütün bu iddialara kendisini Donetsk Halk Cumhuriyeti başbakanı ilan eden isyancı liderlerden Aleksandır Boroday yanıt verdi. İsyancıların uçağın düştüğü bölgeye dokunmadıklarını söyleyen Boroday, “Masum insanların cesetleri sıcağın altında yatıyor. Erteleme devam ederse cesetleri kaldırmaya başlama hakkımızı saklı tutuyoruz. Rusya’dan bu sorunla ilgili bize yardım etmelerini ve uzman göndermelerini istiyoruz” dedi. Boroday ayrıca uçağın kara kutusunu bulduklarına yönelik iddiaları da yalanladı. Rusya dışişleri bakanlığı da yazılı bir açıklamayla, Ukraynalı yetkililere ve isyancılara uluslararası gözlemcilerin olay yerinde inceleme yaparak soruşturma yürütüebilmeleri için izin vermelerini istedi.