En fazla zammı işçiler değil, yine müdürler aldı

En fazla zammı işçiler değil, yine müdürler aldı
4 Ocak 2015 10:45

2014 yılı itibarıyla özel sektörde en fazla maaş zammını “hızlı tüketim” sektöründe çalışanlar aldı. 2015 yılı için ise patronların “mavi yaka”ya yani işçiye değil de işçinin başındaki şef ve müdüre daha fazla zam yapmayı planladığı ortaya çıktı.

 

 

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin (PERYÖN) yaptığı 2015 Yılı Ücret Araştırması Raporu’ndan dikkat çeken sonuçlar çıktı. Araştırma başta perakende, profesyonel hizmetler, finansal hizmetler, enerji ve üretim sektörlerinden olmak üzere 77 şirketin katılımıyla gerçekleştirildi. Araştırmaya katılan yerli sermayeli şirketlerin oranı yüzde 46 oldu.

 

 

MÜDÜRE YAPILAN ZAM YÜZDE 9.84 DÜZEYİNDE OLDU

 

 

TÜİK’in verileri dışında sokakta vatandaşı doğrudan ilgilendiren enflasyonun çift haneli rakamlarda dolaşmasına karşın, 2015 yılı için ortalama ücret artışı yüzde 9 düzeyinde kaldı. Buna göre işçiye yapılan zam yüzde 8.5 kalırken, uzman, memur, asistanın maaşı için zam yüzde 8.84, direktör ve genel müdür düzeyinde yüzde 9.57, şef, müdür düzeyinde ise yüzde 9.84 oldu.

 

 

Katılımcıların yüzde 85’i yılda bir kere ücret artışı gerçekleştirirken, yüzde 15’i yılda iki kere zam yapacağını bildirdi. Yılda bir kere ücret artışı gerçekleştirecek olan şirketler genellikle bu dönemi Ocak-Mart dönemi olarak seçtiklerini beyan ettiler. Yılda iki kere ücret artışı gerçekleştireceğini bildiren şirketler ise ikinci artış dönemini Temmuz-Eylül dönemi olarak açıkladılar. Ücret artışlarındaki belirleyici kriterler ise kişinin ve pozisyonun şirket içindeki kritiklik/önem düzeyi, kişinin şirket içindeki ücret skalasındaki konumunu ve aynı/benzer görevlere piyasada verilen ücretler olarak belirlendi.

 

 

Yan hak politikaları açısından değerlendirildiğinde katılımcı şirketlerin yüzde 57 oranında çalışanlarına sağlık sigortası ve şirket aracı sağladığı, yüzde 29 oranında ise hayat sigortası yaptırdığı ortaya çıktı. Bunun yanında şirketlerin yüzde 44 oranında çalışanlarına kısa dönemli teşvik/performans primi (1 yıl) sağladığı gözlenirken bireysel emeklilik politikası olan şirketlerin oranı ise 17 düzeyinde kaldı.

 

 

İkramiye ve prim gibi ücret tamamlayıcıları uygulamaları açısından değerlendirildiğinde katılımcıların yüzde 44’ü 2015 yılında ücret tamamlayıcılarında herhangi bir değişiklik olmayacağını, yüzde 27’si ücret tamamlayıcılarında artış bütçelediklerini, yüzde 25’i şirketlerinde ikramiye, prim gibi ücret tamamlayıcı uygulamaların olmadığını ve yüzde 4’ü ücret tamamlayıcılarında azalma bütçelediklerini beyan etti. Araştırmaya göre sektörel bazda, kimya, teknoloji, profesyonel hizmetler ve endüstri sektörlerinin en yüksek artışları gösterdikleri gözlemlendi.

 

 

HIZLI TÜKETTİREN MAAŞ ZAMMINI KAPTI

 

 

Geçen yıl itibarıyla en fazla maaş zammını, “hızlı tüketim” sektöründe çalışanlar aldı. Söz konusu çalışanların zam oranı yüzde 14’ü buldu. En az maaş zammı alanların ise içinde medya çalışanlarının da bulunduğu profesyonel hizmetler kategorisinde çalışanlar aldı. Bu kategoride çalışanların maaş zammı yüzde 6.5 düzeyinde kaldı.