CHP’li Gürer: Deprem bağışlarının tamamı bir yıldır yerine neden ulaşmadı?

CHP’li Gürer: Deprem bağışlarının tamamı bir yıldır yerine neden ulaşmadı?
10 Mayıs 2024 08:42

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat depremlerinden sonra başlatılan “Türkiye Tek Yürek Kampanyası” kapsamında yapılan bağışların tutarı, bağışların ne kadarının bölgenin ihtiyaçları için kullanıldığı ve bağışçılar tarafından yapılan bağış tutarlarının kampanya hesabına yatırılıp yatırılmadığına ilişkin İçişleri Bakanlığına yönelttiği soru önergesini Bakan Ali Yerlikaya yanıtladı.

 

 

Gürer’in, 2023 yılında yönelttiği bir başka soru önergesini cevaplayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bağış kampanyasında 85 milyar 697 milyon 129 bin TL’sinin toplandığını ve bağış yatırma işlemlerinin devam ettiğini belirtmişti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya son cevabında ise bağış hesabında toplanan tutarın 133 milyar 216 milyon 444 bin 143 TL olduğunu, 83 milyar 784 milyon 910 bin 635 TL’sinin harcandığını ve yapılan harcamaların 48 milyar 975 milyon 698 bin 500 TL’sinin afetzedelere yapılan nakdi ödemeler olduğunu açıkladı.

 

 

10 AYDA 85 MİLYAR TL TOPLANMIŞTI

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türkiye Tek Yürek Kampanyası” kapsamında toplanan bağışları ve süreci İçişleri Bakanlığına 2023 yılında soru önergesi vererek sormuştu. Bakan tarafından önerge cevaplanmış, o gün için toplanan toplam tutarın 85 milyar TL olduğu ve bağış yatırma işlemlerinin devam ettiği, toplanan bağışlardan ise 56 milyar 563 milyon 536 bin TL’sinin deprem bölgesindeki afetzedelere hane başı ödeme, vefat yardımı, taşıma kira ödemesi, çadır, konteyner, wc, gıda ve hijyen kolisi alımlarında kullanıldığını bildirilmişti. Gürer, konuyu Meclis gündemine getirerek, deprem felaketinin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen bağışların neden yatırılmadığını kamuoyu gündemine taşımıştı.

 

 

GÜRER’İN SORULARI

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesi şu sorulardan oluştu:

“15 Şubat tarihinde TV kanallarının ortak yayınında toplandığı belirtilen 115 milyar 146 milyon 528 bin liranın, 85 milyar 697 milyon 129 bin lirasının AFAD hesabına yatırıldığı Bakanlığınızca açıklanmıştı.

Kamuya açık yapılan bağış kampanyasına katılıp halen bağışını hesaba yatırmayan kişi, şirket, kurum, kuruluşlar kimlerdir?

Hesaba yatan 85 milyar 697 milyon 129 bin liranın deprem bölgesi için 56 milyar 563 milyon 536 bin lirası harcandığına göre geriye kalan 29 milyar 137 milyon TL neden bölgeye derhal harcanarak oluşan sorunlar ivedi biçimde çözülmemiştir?

Toplanan bağışların faizi işlemekte midir?

Hangi süreçte bağışlar bölgede kullanılacaktır?

10 aydır bağışın tamamının toplanıp bölgeye ulaşmamasının sorumluları hakkında bir inceleme yapılmakta mıdır?”

 

 

133 MİLYAR 216 MİLYON TL TOPLANDI

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kampanya kapsamında bağış hesabına 133 milyar 216 milyon 444 bin 143 TL toplandığını açıkladı.

 

 

TOPLANAN PARALAR AFAD’IN HESAPLARINDA

 

 

Bakan Yerlikaya, “Kampanya hesaplarında bulunan tutarın kamu bankalarında AFAD adına açılan hesaplarda değerlendirilmekte olup afetzedelere yapılacak nakdi yardım ödemeleri, konteyner kent kurulumu ve sosyal donatı çalışmaları kapsamında kullanılacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

 

83 MİLYAR TL HARCANDI

 

 

Bakan Yerlikaya, “Bağış hesabında 133.216.444.143-TL toplanmış olup 83.784.910.635-TL’si harcanmıştır. Harcanan tutarın 48.975.698.500-TL’sini afetzedelere yapılan nakdi yardım ödemeleri (hasar hane ödemesi, taşınma yardımı, vefat edenlerin yakınlarına ödeme, kira ödemesi ve tahliye ödemesi) ve 34.809.212.135-TL’sini barınma giderleri (çadır-konteyner ahım ve konteyner altyapısı, gıda-hijyen seti alımı ve Esenkart ödemeleri) oluşturmaktadır.” açıklamada bulundu.

 

 

AFAD HESABINDA 49 MİLYAR TL VAR

 

 

Gürer’in soru önergeni yanıtlayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Türkiye Tek Yürek Kampanyası” kapsamında toplanan ve kampanya hesaplarında bulunan 49.431.533.508TL’nin afetzedelere yapılacak nakdi yardım ödemeleri, konteyner kent kurulumu ve sosyal donatı için kullanılacağını belirtti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bağış kampanyasında toplanan yardımların bölgeye bir an önce yansıtılmasının önemine vurgu yaparak, “Bir yardım kampanyası dahi depremin ardından geçen süreçte tamamı bölgeye ulaşmaması, bu bağlamda planlama sorununun göstergesidir. Bir yılı geçmiş kampanya yapılalı ve yardımlar toplanıp AFAD hesabına yatmış ve de halen tamamı bölgeye ulaşmamış. Orada sorun yaşayan, mağdur olan binlerce yurttaşımız var. Deprem bağışları bir yıldır tamamı yerine neden ulaşmadı? Deprem sonrası yaşanan sorunlar ve eksiklikler kamuoyuna sıkça yansımıştır. Deprem acısı yürekleri dağlamış ve unutulmamıştır. Depremi o dönem milletvekillerimiz ile bölgede bizzat yaşamış ve tanıklık etmiş bir milletvekili olarak, deprem bölgesinin bir an önce tüm sorunlardan arındırılmasının önemini bir kez daha altını çizmek isterim. Hesapta bulunan toplanan yardımlar bir an önce bölgeye ulaşmalıdır” dedi.