‘En az 4 milyon insan daha yoksullaşacak’

‘En az 4 milyon insan daha yoksullaşacak’
9 Haziran 2020 10:12

Hükümetin vatandaşın refah kaybını telafi etme konusunda sınıfta kaldığını belirten Prof. Dr. Öner Günçavdı, ilk defa bir ülkenin salgının yarattığı olumsuz etkileri özel sektörden kaynak talep ederek bertaraf etmeye çalıştığını söyledi.

 

 

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre korona virüsü nedeniyle yaygınlaşan işsizlik ve gelir kaybı geçim koşullarını giderek kötüleştiriyor. Salgın süresince artan refah kayıplarının telafi edilmemesi vatandaşları en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz noktaya getirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Günçavdı, hükümetin tedbir almaması durumunda en az 4 milyon kişinin yoksulluk sınırının altına düşeceği uyarısı yaptı.

Prof. Günçavdı ve arkadaşlarının yaptığı analiz, Türkiye’de 10.3 milyon olan yoksulun önlem alınmadığı takdirde en az 14.6 milyona ulaşacağına işaret ediyor. Analize göre salgından önce ülke nüfusunun yüzde 13.2’sini oluşturan yoksulluk oranı da yüzde 18.6’ya çıkabilir.

 

 

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik duruma ilişkin sorularımızı yanıtlayan ekonomi profesörü Günçavdı, “Tüketimi harekete geçirmek istiyorlar ama insanlar neyi harcasın. Ek destek verilmesi şart” dedi.

 

 

– Salgına karşı açıklanan paketlerin büyük bölümü daha fazla borçlanma veya borç öteleme içeriyor. Paketlerin içeriğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’nin açıkladığı önlem paketinin dünyada eşi benzeri yok. Nitelik açısından da ilk defa bir ülke, salgının yarattığı olumsuz ekonomik etkileri özel sektörden kaynak talep ederek bertaraf etmeye çalışıyor.

Yük bankaların üzerine aktarılmaya çalışılıyor. Dünyanın pek çok ülkesi hane halkına doğrudan destek veriyor ama Türkiye’de uygulamaların bu konuda gücü yetersiz.

Salgının yükü düşük gelir grubu ailelerin sırtında. Hem gelirleri düşük, hem de hanelerde o gelire bağlı insan sayısı fazla. Bu insanların salgın süresince refah kayıplarını telafi etmemiz gerekiyordu, ama bu yönde bir çalışma göremedik.

Salgından kaynaklı işsiz kalanların 1 milyonu bir sigorta kaydı olmayan, düzenli geliri olmayan, ev hizmetleri gibi işlerde çalışan yevmiyeli insanlar.

İşsizlik sigortasına da başvuramıyorlar. Bu insanların salgın süresince refah kayıplarını telafi etmemiz gerekiyordu. Sınıfta kaldık bu konuda.