En adaletsiz seçim! Emniyet de muhtar da Erdoğan için seferber

En adaletsiz seçim! Emniyet de muhtar da Erdoğan için seferber
11 Temmuz 2014 10:15

Başbakan Erdoğan’ın Köşk seçimi için miting yapacağı illerde devlet olanakları sonuna kadar kullanılıyor. Emniyet o gün ruhsat ve pasaport işlemleri için yurttaşa kapısını kapatıyor, muhtarlık hoparlörleri miting anonsu yapıyor, billboardlar AKP’ye çalışıyor. Siyasi propagandanın yapıldığı binlerce insana verilen iftar yemeklerinin maddi kaynağı ise bilinmiyor.

 

 

Türkiye, tarihinin en adaletsiz seçim süreçlerinden birini yaşıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katıldığı mitingler için devlet olanakları sonuna kadar kullanılıyor. Miting yapılan illerin bazılarında ruhsat, pasaport almak için Emniyet’e giden yurttaşlara kapılar kapatılıyor, muhtarlık hoparlörlerinden miting anonsu yapılıyor. Binlerce kişinin katıldığı iftar yemeklerinde siyasi propaganda yürütülüyor.

 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün katıldığı bir televizyon programında CHP seçmeninin sandığa giderek inandığı kişiye oy vermesini ve çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu için düzenlenecek bağış kampanyasına destek vermesini istedi. Ancak AKP’nin bu konuda bir endişesi bulunmuyor. Çünkü Başbakan’ın bugüne kadar düzenlediği mitinglerin tamamında devlet seferber oldu.

 

Bunun son örneği Erdoğan’ın salı günü katıldığı Denizli mitinginde yaşandı. Miting için kentteki reklam bilboardlarının büyük bölümü kiralandı. Mitingin ardından Erdoğan’ın katılımıyla 15 bin kişilik iftar yemeği düzenlendi. Binlerce TL’lik her iki organizasyonun bütçesinin nasıl karşılandığı konusunda hiçbir açıklama yapılmadı.

 

Emniyet ruhsat bile vermedi

 

Bunların da ötesinde yaşanan iki olay, “bu kadarına pes” dedirtti. Denizli Emniyet Müdürlüğü, Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle yurttaşa hizmet veremedi. CHP eski Denizli İl Başkanı Mehmet Ali Ortak, Emniyet’te yaşadığı bir olayı şöyle anlattı:

 

 

“Yeni bir araba almıştım, onun ruhsat işlemi vardı. Bu yüzden Emniyet’e gittim. Kapıdaki görevli, bana girişlerin kaldırıldığını söyledi, ‘İçeriden müdür telefon etti, işlemler durduruldu, yarın gelin’ dedi. Emniyet personelinin Başbakan’ın ziyareti nedeniyle göreve çıktığı bilgisi verildi.”

 

Bir başka skandal olay da Denizli’nin Çivril ilçesine bağlı Topça Mahallesi’nde yaşandı. AKP ilçe başkanlığı, mahalle muhtarlığına ait hoparlörlerden Erdoğan’ın kenti ziyaret edeceğini, akşam da iftar yemeği verileceğini duyurarak, yurttaşları mitinge davet etti.

 

Kentte düzenlenen miting nedeniyle ana yolların saatler öncesinden trafiğe kapatıldığını belirten CHP Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

 

“Adliye civarındaki yolların tamamı kapatıldı. Halkın ulaşım hakkı engellendi, şimdi soruyoruz; bunu ne hakla yapıldı, 15 bin kişilik iftar yemeği belediye bütçesinden mi karşılandı, Başbakan’a devlet protokolü mü uygulandı? Görüyoruz ki, kamu kaynakları imtina edilmeden kullanıldı. Başbakan’ın iftar yemeğinde konuşması dini siyasete alet etmek değil miydi?”

 

CHP’liye hapis, AKP’liye serbest

 

Erdoğan’ın “İkinci milli mücadelenin başlangıç noktası” söylemiyle yaptığı cumartesi günkü Samsun mitinginde de benzer tablolar yaşandı. Çevre kentlerden yüzlerce polisin getirildiği Samsun’da da Atatürk’ün kente ayak bastığı Kurtuluş Yolu’nda düzenlenen 12 bin kişilik iftarın sponsoru meçhul.

 

Kentte Erdoğan’ın gelişi için Çarşamba Havaalanı’ndan kent merkezine kadar kilometrelerce uzunluktaki alana asılan AKP bayrak ve flamaları, mitingin üzerinden 5 gün geçmesine karşın kaldırılmadı. CHP İl Başkanı Mehmet Atalay, partisinden bir ilçe başkanına bu yüzden hapis cezası verildiğini anımsatırken, şunları söylüyor:

 

“Günlerdir uğraşıyorum ancak, bayrak ve flamalar hâlâ indirilmedi. Bizde olsa değil 1 gün, 1 saat bile fazladan asılı durmasına izin verilmez. Hatta bayrakların geç indirilmesi nedeniyle bir ilçe başkanımıza hapis cezası verildi.”

 

‘Devlet Erdoğan’a pervane oldu’

 

Erdoğan’ın önceki günkü Tokat mitinginde yaşanan görüntüler de diğerlerinden farksızdı. Kente Erdoğan’ın gelişinden iki gün önce 6 ilden binlerce polis getirildi. CHP İl Başkanı Duran Kum, kentte yaşananları şöyle anlatıyor:

 

“Akşamüstü yapılacak miting için saat 10.00 itibarıyla Tokat’ta hayat resmen durdu. Şehrin bütün giriş çıkışları kontrol altına alındı. Deyim yerindeyse, kuş uçurtulmadı ve devlet, Başbakan’ın etrafında pervane oldu. Erbaa ilçesinde bir stadyumda düzenlenen iftar yemeğinde yine kamu seferber edildi. Araçlarla binlerce insan stadyuma taşındı.

 

Başbakan konuşmasında Tokat’ta geçmişte 32 tane caminin kapatıldığını açıkladı. Ben, Tokat’ta doğmuş, büyümüş ve 17 yıldır da siyaset yapan biri olarak bu camilerin ismini açıklamasını istiyorum. Kendisi Tokat’a 8 katrilyon yatırım yapıldığını anlattı ama değil çivi çakmak, var olan çiviler bile söküldü burada. Sivil toplum kuruluşlarına bile baskı yapıldı, aynı afişler farklı imzalarla kente asıldı.”

 

Kaynak: Cumhuriyet / Fırat Kozok