El değmemiş kanyona HES yapılacak!

El değmemiş kanyona HES yapılacak!
23 Mart 2018 10:10

Yüksekliği yer yer 250 metreyi aşan Şeker Kanyonu, HES tehdidi altında. Kanyonun içindeki Yenice Ormanları, korunması gereken 100 orman arasında.

 

 

ÖZLEM KONUR USTA/ Aydınlık

 

 

Karabük’ün Yenice ilçesinde doğal yapısı nedeniyle insan elinin değmediği Şeker Kanyonu’na hidroelektrik santrali (HES) yapılması planlanıyor. Yenice Platformu biyoçeşitlilik açısından en zengin 100 orman arasında yer alan Yenice Ormanları’nı ve Şeker Kanyonu’nu korumak üzere harekete geçti.

 

 

2013 yılında tepkiler nedeniyle rafa kaldırılan HES projesi 5 yıl sonra yeniden gündeme geldi. Şubat ayında yapılan İl Genel Meclisi’nde proje 3’e karşı 12 oyla kabul edildi. HES projesine karşı mücadele başlatan Yenice Platformu üyeleri, dün Karabük Valisi Kemal Çeber’i ziyaret etti. Platform, olumlu geçen görüşmede projenin yeniden İl Genel Meclisi gündemine alınmasını talep etti. Daha önce Şeker Kanyonu’nda insan zinciri yaparak kamuoyunun dikkatini çekmeyi başaran Yeniceliler, bu kez de sanatçı Haluk Levent’e çağrıda bulundu.

 

 

TM Enerji Üretim Elektrik Ticaret AŞ ortaklarından Erdinç Karakaş’ın yaptığı açıklamaya göre proje kapsamında Şimşir Deresi’nin suyunun yüzde 85’i, 3 kilometrelik tünelin içine alınacak. Yeniceliler, üzerine HES inşa edilecek olan derenin debisinin düşük olmasına rağmen projede ısrar edilmesine anlam veremiyor. Yenice Ormanları, barındırdığı yaban hayat ve bitki çeşitliliğiyle 1999 yılında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Avrupa’da acil olarak korunması gereken 100 sıcak noktadan biri ilan edildi. Burası, anıt ağaçları ve biyolojik çeşitliliği açısından da Türkiye’deki 9 önemli orman arasında yer alıyor. 6.5 kilometre uzunluğundaki Şeker Kanyonu’nun yer yer 250 metreye varan yüksekliği nedeniyle el değmemiş doğal yapısının bozulması söz konusu.

 

 

BÜTÜN SİYASİ PARTİLER KARŞI

 

 

Yenice Platformu Sözcüsü eski Yenice Belediye Başkanı Mustafa Akay, yaptıkları çalışmaları Aydınlık’a anlattı. Akay, “Yenice’de bütün siyasi partilerin temsilcileri, projeye karşı olduklarını açıkladılar. Ayrıca biz Karabük milletvekilleri Mehmet Ali Şahin ve Burhanettin Uysal’ı ziyaret ettik. Onlar da Şeker Kanyon’nda HES’e kesinlikle karşı olduklarını ve vereceğimiz mücadelede yanımızda olduklarını söylediler” dedi. Akay, HES projesine karşı mücadele etmeye devam edeceklerini açıkladı.

 

 

KÖYLÜ DOĞADAN YANA

 

 

HES’ten en çok etkilenecek olanlar ise Şeker Kanyonu’na komşu Yazıköylüler. 372 nüfuslu Yazıköy’ün muhtarı İlhan Kahveci, tepkisini “Kilit vursak daha iyi” diye dile getirdi. Kahveci Aydınlık’a yaptığı açıklamada, “Yazın kanyon dolup taşıyor. Kanyona gelenler, köyümüzden süt, yoğurt, ayran, bal alıyor. Geçim kaynağımız giderek turizm oluyor. Köyün içinde küçük bir balık restoranı ve 25 kişilik pansiyon var. Doğa tahrip olacak, köylü HES’ten gelecek işin peşinde değil” dedi.

 

https://www.aydinlik.com.tr/cennete-hes-kiskaci-cevre-mart-2018