Ecevit'in başdanışmanından Taksim'e cami ! Erdoğan'ın onayı bekleniyor

Ecevit'in başdanışmanından Taksim'e cami ! Erdoğan'ın onayı bekleniyor
17 Mayıs 2012 16:38

Taksim Meydanı’na yapılması hedeflenen cami projesi hayata geçiyor. Projeyi yürüten mimar Ahmet Vefik Alp, caminin yapımına başlanması için Tayyip Erdoğan’ın onayının beklendiğini açıkladı.

Taksim Meydanı’na yapılması tartışılan cami projesinin hayata geçirileceği ilan edildi. Yıllardır hayata geçirilmek istenen cami projesine karşı birçok dava açılmasına rağmen projenin hayata geçirileceğini duyuran projenin mimarı Ahmet Vefik Alp, Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından caminin yapımına başlanacağını söyledi.

Peki projenin mimarı Ahmet Vefik Alp kim? 18 Nisan seçimlerinde MHP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan ve Başbakanlık Başdanışmanlığı’na atanan kentbilimci, mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, MHP’nin isteğiyle merhum Başbakan Ecevit’in başdanışmanı olmuştu.

Alp, ”Atanmam sayın Devlet Bahçeli’nin teklifiyle oldu. Ancak sayın Başbakan Bülent Ecevit isteseydi geri çevirebilirdi. İnanan ve güvenenleri mahçup etmeyeceğim.” demişti.  DYP’ye de başdanışmanlık yapan Alp, Alparslan Türkeş’in kızının nikah şahitliğini yapmıştı. Ankara, Balgat’taki MHP binası da Alp’in eseri.

“Taksim Cumhuriyet Camii Projesi bir devri kapatacak”
Bir dönem başkanlığını Tayyip Erdoğan’ın üstlendiğini ifade ettiği Taksim Camii Sanat ve Kültür Vakfı’nın iki yıl önce kendilerine buraya bir cami yapılması için görev verdiğini açıklayan Alp, “gizli proje” diye nitelendirdiği bu çalışmayı anlattı. Taksim’de Fransız Konsolosluğu’nun yanında, bugün otopark olarak kullanılan alanda caminin yapılacağını söyleyen Alp, “Taksim bölgesinde doğru arsada doğru bir projeyle bir cami inşası %99’ı müslüman olan Türkiye’miz için hem simgesel hem de işlevsel bir gerekliliktir. Taksim Cumhuriyet Camii Projesi belki de cami mimarisinde bir devri kapatıp yeni bir devri başlatacak bir adım olarak görülebilir” dedi.

Erdoğan’ın projeyi onaylaması bekleniyor
Birçok mimardan proje teklifi alan Taksim Cami Sanat ve Kültür Vakfı, Mimar Ahmet Vefik Alp tarafından hazırlanan projeyi onayladı. 15 milyon dolar maliyeti olması beklenen proje için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından olumlu yanıt verildiği belirtildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bölge Koruma Kurulu’nun da onay verdiği ancak davaların açıldığı proje için Başbakan Erdoğan’ın onayı bekleniyor. Erdoğan’ın onayıyla cami projesinin hiç beklemeden hayata geçirileceği duyuruldu.

Camiye “çağdaş” yorum
Cami projesinin “çağdaş” olduğunu ifade eden Alp, “Bu projede çağdaş bir yorum getiriyorum. Belki cami mimarisinde yeni bir ekol yaratılıyor. Bugünkü teknoloji, değerler hakim olacak. Ama caminin de geleneksel görüntüleri kaybedilmeyecek. Hazırladığımız proje çağdaş Türkiye’yi ifade ediyor” dedi.

Bir de projeye ödül iddiası
Öte yandan Sofya’da gerçekleşen Dünya Mimarlık Zirvesi Interarch 2012’de Taksim Camisi Kültür ve Sanat Vakfı tarafından Ahmet Vefik Alp’e hazırlatılan, “Taksim Cumhuriyet Camii ve Dinler Müzesi” isimli bu projenin ödül aldığı iddia edildi.