‘Diyanet İşleri Başkanlığı, yasaklı listesinde olan hangi şirketlerden mal ve hizmet alımı yaptı?’

‘Diyanet İşleri Başkanlığı, yasaklı listesinde olan hangi şirketlerden mal ve hizmet alımı yaptı?’
8 Ekim 2021 10:24

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2020 Sayıştay raporlarındaki usulsüz bulguları Meclis gündemine taşıdı.

 

 
Diyanet İşleri Başkanlığı en fazla personel harcaması yaparken, okullarda temizlik, güvenlik personeli yok!

 
Diyanet İşleri Başkanlığının, 2020 yılı bütçesine ait Sayıştay Denetim Raporunun geçtiğimiz ay yayımlandığını söyleyen Ersoy, Başkanlığa 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile toplam 11.559.609.000 TL ödenek verildiğini, bu ödeneğin %82,04’ünün personel giderlerine, %14,53’ünün Sosyal Güvenlik Kurumu devlet primi giderlerine, ayrıldığını söyleyerek ülkemizde birçok kurumu ödenek almada geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2022 yılı bütçesinde bu durumun artık değişmesi gerektiğini söyledi.

 
Ersoy, “okullarda temizlik ve güvenlik personelinin olmadığını söyleyerek bu harcamanın yükü Milli Eğitim Bakanlığı tarafından velilere bırakılırken, Diyanet İşleri Başkanlığının personel harcaması telafisi olmayan bir hatadır” ifadesini kullandı.

 
Diyanet İşleri Başkanlığı, hangi yasaklı şirketlerden mal ve hizmet almıştır?

 
Ersoy, “Sayıştay raporunda da yer alan bulgular neticesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı merkez birimlerinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22-d maddesine göre Kamu İhale Kurumunun internet sayfasındaki yasaklılar listesinde bulunup bulunmadığı kontrol edilmeden harcama yaptığı yönündedir. Diyanet İşleri Başkanlığı neden yasaklılar listesine bakmadan harcama yapmıştır? Bu şirketler hangileridir ve hangi mal/hizmet alımı yapılmıştır?” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı neden ihale kurallarına uymamaktadır? Açık ihale usulü yerine neden pazarlık usulünü kullanmıştır?

 
Ersoy, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açık ihale yerine pazarlık usulüne göre ihale yaptığının Sayıştay raporlarında yer aldığını, bu yöntem ile hangi şirketlerden mal ve hizmet alımı yapıldı, acilen kamuoyu ile paylaşılmalıdır” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayında “İftar-Sahur Canlı Yayın Programı Hizmeti” için pazarlık usulü ile harcama yapma nedenini “zamansızlık” olarak açıklamış, Ramazan ayının başlangıcını tahmin edememiş mi?

 
Sözlerine şöyle devam eden Ersoy; “Diyanet İşleri Başkanlığı, pazarlık usulü ile ihale verdiği mal ve hizmet alımını, Ramazan ayında “İftar-Sahur Canlı Yayın Programı Hizmeti” için yapmış ve bu programın yapılacağı mekân ve ekipmanları için gerçekleştirmiştir. Zaman olmadığı için açık ihale yerine pazarlık ihale usulünü yaptığını söyleyen Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayının başlangıcını bilmiyor mu ki zaman olmadı şeklinde bir açıklama yapmıştır?

 
Ersoy, Sayıştay tarafından yapılan denetimlerde gösteriyor ki, ülkede halkın vergileri eğitim başta olmak üzere sağlık, barınma ve gıda gibi halkın temel ihtiyaçlarına kullanılmamaktadır. Okullarda öğrenciler kalabalık sınıflarda eğitim almaya çalışırken, personel eksikliği nedeni ile temiz olmayan sınıflara girerken, okul kapılarında güvenlik olmadan bahçesinde top oynarken ödenen vergiler İftar-sahur programlarında harcanmaktadır.