Diyaliz teknikerlerinin sorunları Meclis gündeminde!

Diyaliz teknikerlerinin sorunları Meclis gündeminde!
16 Ocak 2019 12:40

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, diyaliz teknikerlerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

 

 

 

İlk defa 1993 yılında Ege Üniversitesi’nde açılan Diyaliz Bölümü bugün 37 üniversitede ön lisans eğitimi vererek mezunlar vermeye devam etmektedir. 2018 yılı itibariyle 17 bin civarında olan mezun sayısı da hızla yükselmektedir. Mezun sayısı ile işe giren sayısı değerlendirildiğinde diyaliz teknikerlerinin neredeyse tamamına yakını işsiz kalmıştır.

 

 

 

Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Sağlık Bakanlığı’na göre ülkemizde 55 bin 756 diyaliz hastası bulunurken, kayıtlarda bulunan 13 bin 884 Diyaliz Cihazının büyük bir bölümü Özel Diyaliz Merkezleri’nde, kalanı ise Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile Üniversite Hastaneleri’nde yer aldığını” söyledi.

 

 

Geçmiş yıllarda hemodiyaliz servislerinde yaşanan, sağlık personeli sıkıntısından dolayı hemşirelere “Diyaliz Sertifikası” verilerek birimlerde çalışma imkânı verildiğine dikkat çeken Tığlı, “Bugün diyaliz sertifikasına sahip hemşire sayısı 11 bin civarında olup bunların 6 bini diyaliz birimlerinde çalıştırılıyor. Ayrıca, hemşirelerden başka bu birimlerde çalıştırılan ve ebe kadrolarında yer alan, yaklaşık 500 civarında “Diyaliz Sertifikalı” sağlık personeli de yine bu alanda çalışmaktadır. Tabi ki hayatını sürdürebilmesi için herkes çalışmalı, işini yapmalı ve para kazanmalı. Ancak kamuya bağlı sağlık kurumlarında çalışan, görev yapan Diyaliz Teknikeri sayısı sadece 400 civarındayken, diyaliz sertifikası olan kişilerin diyaliz teknikeri olarak çalıştırılması, mezun olan ve iş bekleyen binlerce kişinin çalışma hakkının elinden alınması değildir de nedir?” dedi.

 

 

Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yanıtlaması için yönelttiği sorular şunlar:

 

 

· Diyaliz Teknikerliği eğitimi sağlık hizmetinde bir ihtiyaç dâhilinde ortaya çıkmamış mıdır? 1995 yılından bu güne 37 üniversitede bu bölümün açılması ve her yıl kontenjanın artırılması noktasında Bakanlığınızın görüş ve önerisi alınmış mıdır?

 

· “Diyaliz Teknikeri” eğitimi yıllar içinde birçok üniversitemizde verilmeye başlanırken bu alanda istihdama ilişkin planlama neden yapılmamıştır? Bu bölüm mezunlarına yönelik yaşanan istihdam sorununa karşılık YÖK’ün daima kontenjan artırmasına neden müdahale edilmemiştir?

 

· Yüksek Öğretim Kurumu mezun sayısı daha şimdiden 17 bini bulmuş bir bölüm ve yüzde 5’i daha istihdam olanağı bulamamış mezunlarını da düşünerek bölüm sayısı ve kontenjanını azaltma, kısıtlama yönünden bir karar almak üzere Bakanlığınızla bir iletişim kurmuş mudur? Bu hususta Bakanlık YÖK’le bir temas kurmuş, bir talepte bulunmuş mudur?

 

· Görev tanımı itibarıyla Hemodiyaliz Ünitelerinde tüm yetkilere sahip olacak biçimde görev yapma yeterliliğine sahip “Diyaliz Teknikerleri” dışında sertifika ile artık bu alanda görevlendirme yapılmaması için bir yönetmelik değişikliği yıllardır neden yapılmamaktadır? Yeni bir “Diyaliz Yönetmeliği” ne zaman çıkarılacaktır? Yönetmelik ilgili birimlerde sertifikalı personel yerine yalnızca “Diyaliz Teknikeri” eğitimi bölüm mezunu kişilerin istihdamını kapsayacak biçimde düzenlenecek midir?

 

· Özel sağlık kuruluşları ve diyaliz merkezlerinin sertifikalı başka bir personel ile bu açığı gidermesi ticari bir maliyet hesabıyla mı yapılmaktadır? Bu alanda iş imkânı bulan şanslı Diyaliz Teknikerlerinin bin lira gibi rakamlarla çalıştırıldığını biliyor musunuz? İnsan haklarına aykırı bu ahlaksızla mücadele etmeyi düşünüyor musunuz?

 

· Diyaliz birimlerinde sertifikalı personel dışında sertifikasız hemşire, ebe, acil tıp teknisyeni, sağlık memurlarının da çalıştırıldığı iddiaları doğru mudur? Bu konuda denetimler ve yaptırımlar uygulanmakta mıdır?

 

· “Diyaliz Teknikeri” kadrosu ve istihdamına yönelik planlama yapılmış mıdır? Kamu sağlık kuruluşlarında Diyaliz Ünitelerinde görevlendirilecek kaç “Diyaliz Teknikeri” kadrosu açmayı düşünüyorsunuz?