‘Davutoğlu ve Babacan’ı Abdüllatif Şener’in partisiyle kıyaslamak yanlış’

‘Davutoğlu ve Babacan’ı Abdüllatif Şener’in partisiyle kıyaslamak yanlış’
16 Aralık 2019 11:08

Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı, yeni partilerin ne kadar oy alabileceğine dair yorumların spekülasyon olduğunu, mevcut halde elde “4 gerçek” bulunduğunu yazdı.

 

 

Bursalı’nın yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

 

 

Eldeki birinci gerçek şu: AKP doğurdu. Daha önceki, mesela Abdüllatif Şener’in çok çok erken doğmuş partisi ile bu doğumları kıyaslamak yanlıştır. Şener’in partisi, AKP’nin yükseliş zamanında bir yanlış doğumdu. Şimdi ise AKP’nin düşüşte olduğu, ancak bir manivela ile (MHP) iktidarda tutunabildiği bir zamanda iki parti doğuyor. Bu bakımdan kıyaslama doğru değil, çünkü koşullar değişik.

Ama şunu söyleyebiliriz: Bu nedenle toplumda bir karşılıkları olması beklenir. Tabii, beklentilere yanıt verecek bir başarım gösterebilmeleri şartıyla.. Bir görelim. Nasıl bir rüzgâr estirecekler ve nasıl bir seçmen ortamı yaratacaklar kendilerine?

İkinci gerçek: AKP öncesi eski “merkez ve merkez sağ”ın yeniden biçimlenmesi, bir alternatif olarak doğmasının da koşulları yaratılıyor denebilir. Süreç normal işleyecek deniyor ve 2023 seçimleri düşünülüyorsa, İYİ Parti dahil, dahası Saadet dahil, çift yumurta ikizleri ile birlikte merkez sağda yeni bir yapılanma ortaya çıkabilir. Tabii erken seçimi dile getirenler var; RTE, emin olmadan seçime gitmez. Seçim sistemini değiştirmeye gider mi bilmiyoruz.

Üçüncü gerçek: Yüzde 1’lik seçmenin bile bu yeni sistemde gücü olacak. Çünkü asıl bu sistemde gerçek bir koalisyon dönemi başladı. Cumhurbaşkanlığını koalisyonlar belirleyecek. Ama gerçek koalisyon; her şeyi konuşulmuş ve belirlenmiş!

Dördüncü gerçek: Seçim yeni bir anayasal sisteme, düzene geçişi gündeme getirecek. Partiler arasında yeni anayasanın tartışılması bitmiş ve üzerinde fikir birliği sağlanmış olacak. Padişahlık sistemi bitecek.. demokratik parlamenter sistem… Görevleri doğru belirlenmiş güçlü kurumlar ve liyakat sistemi.

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın