‘Cumhur İttifakı’nın oylarının 45’in altına düşme ihtimalini görüyorum’

‘Cumhur İttifakı’nın oylarının 45’in altına düşme ihtimalini görüyorum’
13 Mart 2024 09:27

Önceki gün 30 büyükşehir anketini açıklayan MAK Danışmanlık’ın sahibi Mehmet Ali Kulat, anket üzerinden önemli tespit ve görüşlerini sıraladı. “AK Parti’ye yakın sosyal medyanın Yeniden Refah Partisi (YRP) üzerine yaptığı sert söylemler, YRP’lileri daha çok kenetliyor. Burada AKP hata yapıyor” diyen Kulat, “Türkiye ortalamasına bakıldığında Cumhurbaşkanlığında yüzde 52 oy alan Cumhur İttifakı’nın oylarının 45’in altına düşme ihtimalini görüyorum” dedi.

 

 

Kulat, Sözcü yazarı Aytunç Erkin’e 30 kentte gerçekleştirdikleri anketi değerlendirdi.

 

“Bu ankete başlamadan önce adayların açıklanmasının başladığı günlerde AK Parti birçok yeri alır diye düşünüyordum” diyen Kulat, şunları kaydetti:

 

 

“Son bir hafta kala yine anket çalışmamızı açıklayacağız”

 
“Sebebi de şu: Muhalefet dağıldı, Cumhur dimdik duruyor. Örneğin İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun normal şartlarda bu seçimi alabilmesi için -ki kendi partisinin oyu zaten yetmiyor- İYİ Parti ve DEM’den oy alması gerekiyordu. İki parti de ayrı aday çıkarmış. Dolayısıyla 8-10 puan oyunu artırması gerekiyor. Bu durum Ankara’da da böyle. Ancak durumun düşünüldüğü gibi olmadığı ortaya çıktı. Aday çıkardılar ancak o adayların tabanlarını götüremedikleri görüldü. İYİ Parti’nin sekiz puanlık bir oyu varsa bunun yüzde 4’ünü götüremediği anlaşılıyor. Ya da DEM Parti’nin durumu. DEM Parti’nin İstanbul’da yüzde 10’ları bulan oyunun 4’te 3’ünün İmamoğlu’na gittiği anlaşılıyor. (Son bir hafta kala yine anket çalışmamızı açıklayacağız.)”

 

 

“Cumhur İttifakı’nın oylarının 45’in altına düşme ihtimalini görüyorum”

 
Peki Cumhur İttifakı özelinde durum ne? Kulat dedi ki:

“AKP-MHP bir blok. Ama burada bir şey daha ortaya çıktı: YRP özellikle Anadolu’da AKP’ye ciddi zarar veriyor. Büyükşehir dışındaki illeri çalışıyoruz şu anda; pek çok yerde seçimi alabilme veya zorlama durumu da var. İYİ Parti geçen dönem tek bir büyükşehir almamıştı. Oy oranını ancak muhafaza edecek İYİ Parti. Ordu’da alıyor, Nevşehir’de, Iğdır’da şanslı görülüyor. Çok değişik bir seçim. Türkiye ortalamasına bakıldığında Cumhurbaşkanlığında yüzde 52 oy alan Cumhur İttifakı’nın oylarının 45’in altına düşme ihtimalini görüyorum. AK Parti yüzde 35 almıştı, MHP’nin oyu vardı. Birçok yerde MHP’nin, AKP’nin adaylarını desteklediği ve YRP’nin ittifaktan koptuğu için oylarının yüzde 45’in altına düşeceğini düşünüyorum.”

 

 

“AK Parti kampanyasını daha da sertleştirirse büyük bir hata yapmış olur”

 
Kulat, “AK Parti kampanyasını daha da sertleştirirse büyük bir hata yapmış olur. Sayın Cumhurbaşkanı dikkat ediyor ancak AK Parti’yi destekleyen sosyal medya tarafı durmuyor. Biraz daha sertleşirlerse YRP tabanı da safları sıklaştıracak. Erbakan’ın partisinin şöyle bir özelliği var: AK Parti’ye kırgın ve kızgın seçmenden oluşuyor büyük oranda. Kırgın ve kızgın seçmeni almak kolay değil. Dediğim gibi; bu söylem sertleşirse…” ifadelerini kullandı.

 

 

“DEM Parti’nin daha ne yapacağını anlamış değilim”

 
Kulat, “Seçime daha var ve fark yok. Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum bilindik adaylar ancak diğerlerinin bilinirliği öyle değil. Seçim kampanyasını da ayın 20’sinden sonra başlattılar. Bir konu önemli: DEM Parti’nin daha ne yapacağını anlamış değilim. Şu ana kadar İstanbul’da bir çalışma yapmıyorlar ve bu da İmamoğlu’na yarıyor. Ama DEM online çalışır. Son dakikada eğer bir talimat verilirse ve ‘Kendi adayımıza oy vereceğiz’ denilirse durum değişir. Hesaplar alt üst olur” görüşünü aktardı.

 

 

 

“AK Parti’nin en sadık seçmen grubu olan yaşlı seçmen grubunda öfke var”

 
“Ekonomi şüphesi her dönem etkili olmuştur ama bu dönem daha yakıcı” diyen Kulat, “AK Parti’nin en sadık seçmen grubu olan yaşlı seçmen grubunda öfke var. Öfke sadece para verilmemesi üzerine değil. Dengesiz dağılımla da ilgili. Memur emeklilerine fazla verilmiş de işçi emeklisine az verilmiş. İnsanlar fakirlikte eşitliğe bir şey demiyor ama fakirlikte dengesiz dağılım olunca öfke var. Belli bir kesimin diğer bir kesimden daha az pay aldığını görüyorlar ve kızgınlar” ifadelerini kullandı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.