‘Çukurova’da imar için sıkıyönetim ilan ettik’

‘Çukurova’da imar için sıkıyönetim ilan ettik’
10 Mart 2023 07:31

Kahramanmaraş depreminde Adana’daki yıkım sadece Çukurova ilçesinde yaşandı. 11 apartman enkaza dönerken 418 kişi yaşamını yitirdi. 263 apartman için ağır hasar raporu verildi. Çukurova’nın CHP’li Belediye Başkanı Soner Çetin, yeni felaketlerin yaşanmaması için yaptıkları çalışmaları Sözcü’den Mehmet Serbes’e anlattı. Çukurova’nın 7,7 büyüklüğündeki depremi 6,7 büyüklüğünde hissettiğini belirten Çetin “İlçede yıkılan binalar 1992 ila 1997 arasında ruhsat almış. Yani deprem yönetmeliği uygulamasından önce yapılmış binalar. Bizim dönemimizde yapılan binalarda sorun yok” dedi.

 

 

HERKES KURALA UYACAK

 

 

Bundan sonrası için belediye meclisinden alınan kararları anlatan Soner Çetin, “Adana’nın 25 yıllık imar sorununu çözerek Şambayadı-Kabasakal-Esentepe bölgesinde imar sorunu çözdük ve 16 bin hak sahibine tapularını teslim ettik.

Yeni imara açtığımız bölgeye kat sınırlaması getirmiştik. Şimdi bu kat sınırlamasını daha da sınırlı hale getiriyoruz. Bundan sonra yoğunluğuna göre bu bölgeye yapılacak binalar 3 ve 5 katlı olabilecek. Yavaş yavaş her şey normale dönecek. Ama ben bir dakika sonra deprem olacakmış gibi davranıyorum. Kimse gelip bana ricada bulunmasın. Herkes işini düzgün ve kuralına uygun yapacak. Akıllı müteahhit bilimsel çalışacak. Üstüne de fiyatı koysunlar ama vatandaş sağlam binada oturduğunu bilsin. Özellikle depreme dayanıklı inşaat yapmayı düşünmeyen kişi Çukurova’ya girmesin. Bizim ruhsatını verdiğimiz binalar konusunda herkes rahat olsun. Sıkı denetliyoruz. Hiç kimseye taviz vermiyoruz. İmar konusunda sıkıyönetim ilan ettiğimizi herkes bilir. Bu sıkıyönetimi daha sıkı hale getiriyoruz.” diye konuştu.

 

 

ASMA-ÇEKME KAT YASAK

 

 

Başkan Çetin, depreme karşı yeni alınan kararları şöyle sıraladı: “Asma ve çekme katlar artık yasak. Yeni binalarda olmayacak. Çünkü bu katlar daha sonra genişletme amaçlı kolon kesme ve benzeri yasal olmayan uygulamalarla güvenli olmaktan çıkartılıyor. Binalara bodrum otoparkı zorunluluğu getiriyoruz. Bu zaten zorunluydu ama istisnaları vardı. İstisnaları kaldırıyoruz. Bodrum otoparkının binayı daha dirençli yaptığı biliniyor. Sismik izolatör veya damper sistemini ciddiyetle araştıracağız, bilim adamlarından görüş alacağız. Uygun bir sistem yönetmelikte zorunlu hale getirilmezse bile plan notlarına işleyerek uygulayacağız. Belediyemizde jeofizik mühendislerinin sayısını artıracağız ve zemin etütlerini eskisinden daha ciddi şekilde yapacağız. Ayrıca ilave tedbir almak gereken yerlere forekazık sistemi getireceğiz. Kimse ‘Çukurova Belediyesinde işlerimiz yavaş ilerliyor’ diye şikayet etmesin biz noter değiliz, onaylayıp gönderemeyiz. Bundan sonra Adana’da yapım işi yapan kişilerin önünde yeni bir sayfa açılıyor. Herkes ona göre davranacak.”