Çok önemli bir detay

Çok önemli bir detay
16 Temmuz 2015 17:30

İran ile nükleer anlaşma sağlandı biliyorsunuz.

 

Safile USUL H&H YORUM

 

Bu anlaşmanın ardından Obama’nın basına verdiği demeçte dile getirdiği bazı hususlar Türkiye açısından da çok çok önemli bir detayı gösteriyor.

 

Şöyle ki, Obama bu demecinde şunu söylüyor….

 

“Vladimir Putin’in ve Rusya’nın tutumu beni şaşırttı. Onların bize ve diğer 5+1 ülkelerine bağlı kalma isteği olmasa bu anlaşmaya ulaşamazdık”

 

Bu açıklamadan net biçimde görüyoruz ki, Rusya eğer İran’ın batı ile anlaşmasını desteklemeseydi, teşvik etmeseydi, hatta İran’a bu anlaşmayı yapmak durumunda olduğunu hissettirmeseydi, batının İran ile nükleer anlaşma sağlaması mümkün olmayabilirdi.

 

Dünyada işler artık böyle yürüyor…

 

Arada ihtilaflar olsa ve temel duruşlar farklılık arzetse de, belli bir konudaki çelişkilerin çözümü için tüm taraflar asgari bir gereklilikde buluşarak anlaşma sağlıyorlar.

 

Bu sağlanmadan, tek taraflı bir sorun çözümü mümkün olmuyor.

 

Obama’nın Putin’in desteği ile İran’la anlaşma sağlandığını açıklaması Türkiye açısından da şunu gösteriyor ki, bizim, ısrarla seçim sonuçlarını uygulamamak için direnen ve hala daha kendinde aktif bir hükümet ve devlet siyaseti yürütme hakkını gören bu hükümet ile bundan sonra dış politikada 1 milim hareket marjımız kalmadı.

 

Dış politika artık eskisinden çok daha fazla çok yönlü işbirliklerini ve geniş bakış açılı ve kendi pozisyonunu dünyanın merkezi yerine koymayan, aklı başında bir tutum gerektiriyor.

 

Bunun için de her tarafla konuşabilir, ilişkiye geçebilir olmak da çok önemli.

 

YOLDA İZDE DİKKATLİ OLUN

 

İyi bayramlar diliyorum. Yolda izde kendinize çok dikkat edin çünkü trafik kazalarında çok dik bir fırlama var yine. Bir de, sizden 1 hafta izin istiyorum. 1 hafta-10 gün sonra görüşmek dileğiyle.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Demek ki bir değişiklik yok
Özgür Özel’i yakından tartmak istiyor
Almanya Cumhurbaşkanı ve İmamoğlu