CHP’nin doktor vekili, sağlıkçılar için ‘yıpranma hakkı’ istedi!

CHP’nin doktor vekili, sağlıkçılar için ‘yıpranma hakkı’ istedi!
9 Şubat 2017 11:30

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, her 360 günlük çalışma süresine 90 gün fazladan eklenmesini öngören ‘yıpranma hakkı’ uygulaması kapsamına, sağlıkçıların da dâhil edilmesi için kanun teklifi verdi.

 

 

 

 

Doktor milletvekillerinden CHP’li Murat Emir, TBMM Başkanlığı’na verdiği, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”yle meslektaşları için ‘yıpranma hakkı’ sağlanmasını istedi. Murat Emir, kanun teklifinin gerekçesinde, emekli olma yaşına ilişkin geçmişte yapılan düzenlemelerin, çalışma koşullarının iyileştirilmesine paralel uygulamaya konulmadığını; bunun da çalışma şartları yoğun ve stresli olan meslek çalışanları açısından daha da olumsuz sonuçlar doğurduğunu kaydetti.

 

 

 

Sağlık hizmetlerinde çalışanların da yoğun ve stresli bir tempoda çalıştığına dikkat çeken CHP’li Emir, “Özgün şartlara sahip mesleklerden biri de hiç tartışmasız, büyük bir özveri ve emekle yirmi dört saat esasına göre yurttaşlara kesintisiz sağlık hizmeti veren sağlık çalışanlarıdır. Personelin azlığından kaynaklı iş yükü, yoğun iş temposunun ardından tutulan nöbetler ve fazla mesai sağlık çalışanlarının her geçen gün daha da yıpranmasına yol açmaktadır” dedi. Sağlık personelinin, sağlık dağıtmak kadar sağlıklarını koruma mücadelesi de verdiğini belirten CHP’li Emir, kanun teklifinde, İstanbul Tabip Odası’nın sağlık çalışanlarının çalışma koşullarına ilişkin yaptığı araştırmasına da yer vererek, sağlıkçıların karşı karşıya kaldığı riskleri şöyle sıraladı:

 

 

 

– Her üç sağlık çalışanından biri Eylül-Nisan dönemini içeren grip sezonunda gribe yakalanmakta.

– Ameliyathanede çalışan sağlık çalışanlarının yüzde 83’ü kesici ve delici alet kullanımından kaynaklı yaralanmalara maruz kalmakta.

– Mesleksel HIV ve AIDS bulaşan olguların yüzde 24’ünü yoğun bakım ünitesi çalışanları oluşturmakta.

– Diş hekimi, hemşire, hasta bakıcı dâhil bütün sağlık çalışanlarının en az bir vücut bölgesinde yüzde 90.3 sıklıkta ağrıya rastlanılmakta.

– Sağlık çalışanları Hepatit B, Hepatit C, AIDS, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi kan ve kan ürünleri ile bulaşan hastalıklar; grip, SARS, MERS, Cov gibi solunum yolu ile bulaşan hastalıklar yönünden risk altında bulunmakta.

– Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile tedavi edilen hastanın kanı sağlık çalışanına bulaşma ihtimali yüzde 30 civarında.

– Belirgin bir süre boyunca dönüşümlü gece nöbetleri ile çalışan kadın sağlık personelinde tip 2 diyabet gelişme riski orta derecede artmakta.

– Akşam ve gece vardiyalarında çalışan sağlık çalışanlarının, gündüz vardiyalarında çalışanlara göre iş kazaları ve sakatlık düzeyi açısından belirgin derecede daha fazla risk altında.

– Akşam ve gece nöbetlerinde hasta ve hasta yakınlarının şiddetine maruz kalan hemşirelerin bu vardiyalarda şiddet ile baş edemediği ve daha fazla fiziksel hasar aldığı saptanmıştır.

– 4.5 yıl veya daha uzun süreyle ya da haftada ortalama üç gece nöbeti ile çalışan sağlık personeli kadınlarda meme kanseri belirgin olarak daha yüksek olduğu, ayrıca ilk gebeliğinden önce gece nöbetleri ile çalışmaya başlayan kadınlarda daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.

 

 

 

‘Yıpranma hakkı’ kapsamına alınsın

 

 

CHP’li Emir, kamuoyunda ‘yıpranma hakkı’ olarak bilinen ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 40’ıncı maddesinde düzenlenen ‘Fiili Hizmet Süresi Zammı’ kapsamına hekim, diş hekimi, eczacı, biyolog, psikolog, ebe, laborant ve hastabakıcıların da alınarak, her 360 günlük çalışmalarına 90 gün ek süre verilmesini teklif etti.