CHP’li Yavuzyılmaz: İliç’te facianın nedenini tespit ettik!

CHP’li Yavuzyılmaz: İliç’te facianın nedenini tespit ettik!
5 Mart 2024 08:33

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Çöpler 2. Kapasite Artışı Nihai ÇED Raporu’nda liç sahasının 5. ve 6. fazları inşa edilmediği halde inşa edilmiş gibi gösterilerek kapasitenin 85,3 milyon tona çıkarıldığını açıkladı.

 

 

CHP Zonguldak Milletvekili, KİT Komisyonu Grup Sözcüsü Deniz Yavuzyılmaz, dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’un onayladığı Çöpler 2. Kapasite Artışı Nihai ÇED Raporu’nda Yığın liç sahasının 5. ve 6. fazları inşa edilmediği halde, inşa edilmiş gibi gösterilerek sahanın kapasitesi kağıt üzerinde 85,3 milyon tona çıkarıldığını belirterek, “Son 2 yıldır bu liç sahasına fazla yükleme yapılmış! Sonuç; kapasite fazlası üretim ve denetimsizlik nedeniyle yığın liç sahası yıkıldı!” dedi.

 

 
Deniz Yavuzyılmaz sosyal medya hesabı X’te yaptığı paylaşım şöyle:

 

 

“İliç’te Anagold’un işlettiği altın madeninde meydana gelen facianın nedenini tespit ettik.

Dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’un onayıyla;

Yığın liç sahasının 5. ve 6. fazları inşa edilmediği halde, inşa edilmiş gibi gösterilerek sahanın kapasitesi kağıt üzerinde 85,3 milyon tona çıkarılıyor.

Oysa ilk 4 fazın kapasitesi 58 milyon ton ve bu kapasite 2021 yılı ekim ayında dolmuş durumda.
Son 2 yıldır bu liç sahasına fazla yükleme yapılmış!

Bu aşırı yükleme hem Anagold, hem Kartaltepe şirketleri tarafından yapılıyor. Bakanlıklarca doğru düzgün denetlenmiyor. Sonuç; kapasite fazlası üretim ve denetimsizlik nedeniyle yığın liç sahası yıkıldı!

Kaynak: Çöpler 2. Kapasite Artışı Nihai ÇED Raporu (2021), Çakmaktepe 2. Kapasite Artışı Nihai ÇED Raporu (2022)