CHP’li Tekin: Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde büyük skandal!

CHP’li Tekin: Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde büyük skandal!
1 Ekim 2021 08:09

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 2020 yılı Sayıştay Denetim raporuna göre; Vergi muafiyeti tanınan bazı vakıfların muafiyet şartlarını sürdürmemesine rağmen vakıflara kaynak aktarmaya devam edilerek, milyonlarca lira ödenmeye devam edilmiş” dedi

 

 

Vakıflar Genel Müdürlüğünün vergi muafiyeti denetimindeki hukuksuz ve yanlı tutumunun Sayıştay denetçileri tarafından bir kez daha ortaya çıkarıldığını söyleyen Tekin, “Öğrenciler kalacak yer bulamazken, AKP iktidarı yandaş vakıflara para saçmaya devam etmiş” dedi.

 

 

Tekin açıklamasında şu hususlara yer verdi:

 

 

Sayıştay raporlarına göre, “AKP iktidarı döneminde sayıları katlanarak artan ve “iktidarın arka bahçesi” olarak nitelendirilen bazı vakıfların vergi muafiyeti denetimlerinin yeterli düzeyde yapılmadığı anlaşılıyor. Sayıştay denetçileri, vergi muafiyeti için temel koşul olan “gelirin üçte ikisini belli amaçlara harcama” zorunluluğuna uymayan vakıflar olduğunu belirtiyorlar. Hem vergiden hem denetimden muaflar. Bu ayrıcalığa artık bir son verin. İşin tadı kaçtı” ifadesini kullandı.

AKP iktidarı döneminde, iktidara yakın birçok dernek ve vakfa kamu yararı statüsü verilerek ayrıcalık sağlandığını ifade eden Tekin, “Resmi verilere göre, Türkiye’de vergiden muaf 294 vakıf var. Bu vakıfların 105’ine, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) döneminde vergi muafiyeti tanınmış.” Dedi.

Yandaş vakıfların faaliyetlerinin finanse edilmesi için iktidar gücünün kullanıldığı ve yapılan kamu ihalelerinde bu finansmanın baz alındığı düşüncesi kamu vicdanını derinden yaralamaktadır diyen Tekin, Öte yandan bu durum gerçekten kamu yararına çalışan vakıf ve dernekleri de zan altında bırakmaktadır.” İfadelerine yer verildi.