CHP’li Tekin: Sayıştay raporlarına göre, kamu kurumları tel tel dökülüyor!  ‘Tapuda harç vurgunu’

CHP’li Tekin: Sayıştay raporlarına göre, kamu kurumları tel tel dökülüyor! ‘Tapuda harç vurgunu’
20 Ekim 2021 06:40

Kamu İdarelerinin Sayıştay raporlarında tel tel döküldüğünü belirten CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “ Ülkemizde yaşanan ağır yoksulluğun en önemli sebeplerinden biri, ülkedeki bir takım ekonomik birimlerin faaliyetlerini kayıt dışı olarak sürdürmesinden kaynaklanıyor” dedi.

 

 

 
Devletin parasını korumakla görevli kurumların denetim ve kontrol görevlerini yeterince yapmadığını söyleyen CHP’li Tekin yaptığı açıklamada şu hususlara yer verdi;

 
“Sayıştay Başkanlığının 2020 denetim raporu çerçevesinde; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün TAKBİS kayıtlarına göre, 2020 yılında tapu müdürlüklerinde yapılan işlemlere ait 18.788.638.200,00 TL tutarında harç geliri tahsil edildiği tespit edilmiş. Ancak, tahsili gerçekleşen bu tutarın sadece % 4,88’ lik kısmına denk gelen, 917.934.387,12 TL’si harç geliri olarak kaydedilmiştir.”

 
Şimdi buradan yönetenlere şu soruları sormak istiyorum diyen Tekin,, “Gerçekleşmemiş bir geliri nasıl olurda gerçekleşmemiş gibi gösterebilirsiniz? Genel Müdürlüğün, 2020 yılı hesap dönemi sonunda üretilen ve denetime sunulan defter ve mali tablolarda tapu harçlarının gerçek durumu yansıtmamasını suç değil midir? Bu raporlar, iktidarınızın milletin parasını kuralsız harcamak için her yolu denediğinin bir belgesi değilse nedir?” diye tepkisini dile getirdi.

 

 
Tekin, “Bugüne kadar buz dağının görünen yüzüne şahit olduk. Denetim Raporları, bundan ilerisi için bir şey ifade etmiyor. Bundan sonra bilinmesi gereken en önemli husus bizzat Sayıştay tarafından yapılan tespitlerin yargılamaya dönüş oranının ne olacağıdır. Halkımızın ödediği vergilerden oluşan kamu kaynaklarının nasıl kullanıldığının tespiti ve oluşan kamu zararının yönetenlerden yargı önünde hesabının sorulması için ne gerekiyor ise yapacağımızın bilinmesini istiyorum.” diye konuştu.