CHP’li Tekin: Kanal İstanbul yeni bir kapitülasyon mu?

CHP’li Tekin: Kanal İstanbul yeni bir kapitülasyon mu?
30 Haziran 2021 13:12

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Kabotaj Bayramı dolayısı ile bir mesaj yayınladı.

 

 

CHP’li Tekin yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi;

 

 

“1 Temmuz Kabotaj Bayramının ülkemiz için ne anlama geldiğinin maalesef pek farkında değiliz. Kabotaj hakkı, Ulusal Egemenliğimiz açısından önemi tartışılmaz bir gerçektir. Bugünün anlamı ve öneminin büyük olduğunu vurgulayan Tekin, “Cumhuriyetin en büyük kazanımlarından birisinin şüphesiz kapitülasyon belasından kurtulmamız olduğunu akıldan çıkarılmaması gerekiyor.”
Kabotaj; bir devletin kıyıları, karasuları, göl ve akarsularında yürütülen tüm denizcilik faaliyetlerinin kendi tekelinde icra edilmesi olduğunu ifade eden Tekin, işte bu kadar önemli olan ve milletimizin geleceğinin garantisi olan egemenlik haklarımız önemi ve kıymeti yine AKP iktidarı tarafından anlaşılamamış olacak ki, Kanal İstanbul güzergahında 980 bin dönümden fazla alan yabancılara şimdiden satılmış durumda.”

Başta Kanal İstanbul olmak üzere; yer altı ve yer üstü zenginliklerimiz yabancılara imtiyazlı liman, turistik tesis ve benzeri işletmeler şeklinde kullandırtılarak ihlal edilmeye devam ediliyor diyen Tekin, “Kanal güzergahında 4 milyon yeni nüfus öngörülüyor. Emin olun bu 4 milyon nüfusun yarıdan fazlasını yabancılar oluşturacak. Ülkemizin en güzel yerlerinde yabancılar ikamet edecekler. Ne yazık ki kabotaj kanununun sağladığı tüm hakları önemli ölçüde kaybetmiş olacağız.

1 Temmuz Kabotaj bayramının yıldönümünde ülkemizin karar alıcılarına kabotaj haklarımızın önemini tekrar hatırlatırken, ülkemizin doğal kaynakları ve denizlerinin ülke insanımızın yararına olmayacak şekilde parsel parsel pazarlanmaktan vazgeçilerek Denizcilik Gününü layık olduğu üzere coşkuyla kutlanmasını diliyoruz.”