CHP’li Tekin: Barışın simgesi olan zeytin ağaçları, bu savaşı da kazanacaktır!

CHP’li Tekin: Barışın simgesi olan zeytin ağaçları, bu savaşı da kazanacaktır!
4 Mart 2022 06:18

AKP’nin zeytinliklerle ilgili yeni yönetmeliği tepki çekmeye devam ediyor. Yönetmeliğe farklı kesimler tarafından, “Zeytinciliğin idam fermanı” olacağı nedeniyle eleştirilirken sert bir tepki de CHP’li Gürsel Tekin’den geldi;

 

 

Tekin, “Savaşların en önemli kurbanlarından biri de doğadır. Suriye toprakları, ABD ve Rus uçakları tarafından bombalanmadan önce dünyanın en önemli zeytin üreticilerinden biriydi. Suriye’de, tarım işçileri her şeye rağmen zeytin üretimine devam ettiler, savaşın yol açtığı açlık ve yoksulluğa ‘zeytin’ sayesinde direndiler. Şimdi benzer bir durum, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanıyor. Bu savaş devam ederken sadece insanlar değil, ağaçlar, bitkiler, verimli topraklar da ölecek. Savaşan ülkeler açısından ‘doğa’ savaş kurbanı olurken, herhangi bir savaşın içinde olmayan ülkemiz, AKP iktidarı tarafından adeta kendi doğasına karşı savaş açmış konumuna düşürülmüştür.” Dedi.

 

 

Tekin, “kendi ormanlarımız yanarken “Yangın söndürme uçağımız yok” diyen iktidar partisi, şimdi de yanı başımızda süren savaşın karışıklığından yararlanılarak yandaş enerji ve maden şirketlerinin çıkarları için, on binlerce zeytin ağacının kesilmesi gayreti içindeler. Kısacası, zeytinlerimiz bir kez daha AKP iktidarının tehditti altındadır. Bu kadim mirasımızı hiç kimsenin eline bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

Yönetmelik değişikliğiyle ülkenin zeytinliklerine resmen savaş açıldığını savunan Gürsel Tekin, şunları kaydetti: AKP iktidarı zeytin yetiştiricilerinin aleyhine, maden şirketlerinin ve enerji şirketlerinin lehine olduğunu her daim ispat etmiştir. Zeytinlik alanlarını ranta açabilmek için defalarca Meclise kanun tasarısı getirmişler ama değiştirmeyi bir türlü başaramamışlardı. Kamuoyundan gelen sert tepkiler nedeniyle zeytinlikleri geçmişte talana açmayı başaramayan iktidar, yönetmelikle mevzuatı delerek, adeta zeytinliklere karşı savaşan bir parti konumuna gelmiştir. Yani bu yönetmelik vasıtasıyla sadece zeytin ağaçları kesilmiş olmayacak maden alanı olarak açılan yerlerin yarattığı kirlilik nedeniyle çevrelerindeki zeytinliklerden de mahsul alınamayacak. Kısacası, zeytine açılan bu savaşa karşı yeniden dur demek zorundayız. Bu yönetmeliğin geri çekilmesi için hep birlikte hareket etmeliyiz ve mücadelemizi yükseltmeliyiz. “Barış’ın” simgesi olan zeytin ağaçları, bu savaşı da kazanacaktır. Kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.