CHP’li Tekin: AKP sebep, yoksulluk sonuçtur!

CHP’li Tekin: AKP sebep, yoksulluk sonuçtur!
2 Aralık 2023 07:44

Türkiye’de yoksulluğu giderek derinleştiren AKP iktidarın çocuklarımıza bakamaz duruma geldiğini belirten Tekin, “2002’de, ekonomik nedenlerle ailesi tarafından bakılamayan çocuk sayısı 12,075 iken, bu rakam Ekim 2023’te 185,501’e yükseldi. AKP çocukları koruyamıyor” dedi
Ailesinin yanında bakımı sağlanamayan çocukların sayısının çarpıcı boyutlara ulaştığını ifade CHP’li Tekin, “Çocuklarımız maddi yetersizlikten dolayı beslenemedikleri için birçok çocuk da okula gidemiyor. ‘Yoksulluk, yolsuzluk ve yasakları kaldıracağız’ diyen iktidarın Türkiye’yi bunlarla çevrili hale getirdiğini görüyoruz. Dört kişilik bir ailede herkes çalışsa bile yoksulluk sınırını geçemiyor. Bu ülkede hiçbir zaman gelir dağılımının bu kadar dengesiz ve vatandaşın bu kadar yoksullaştığı bir dönem olmamıştı.” İfadelerini kullandı.
Tekin açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verileri çocuklara yönelik çarpıcı tabloyu gözler önüne seriyor. Ailesinin yanında bakımı sağlanamayan ve “Yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken çocukların” sayısı çarpıcı boyutlara ulaşmış durumda. 2020 yılında 129 bin 422 çocuk sayısı 2022’de 157 bin 248’e, 2023’ün Ocak-Eylül döneminde ise 185 bine fırlamış durumda. Bu artış, toplumumuzdaki yoksulluğun ve ekonomik zorlukların yıkıcı etkisini gösteriyor.
2022’de Türkiye’nin 84.6 milyonluk nüfusunun 60 milyonu, “Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (BSYBS)“ne kayıtlı olduğunu belirten CHP’li Tekin, “Bu sayı 2014’te 30.5 milyon, 2021’de ise 57.5 milyon kişiydi. Kayıtlı hane sayısı da 2014’te 8 milyon iken, 2021’de 17.7 milyona yükseldi.
Eylül 2023 itibarıyla ailesinin yanında bakımı sağlanamayan çocuk sayısının, 185 bini aştı. Ailesinin yanında dahi beslenemeyen, yetersiz beslenme ve açlık gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya olan çocuklar var. Bu durum, toplumda yoksulluğun ve ekonomik zorlukların ciddiyetini gösteren acı bir gerçek. Türkiye, çocuk yoksulluğu konusunda endişe veren dört ülkeden biri. Toplumun en savunmasız ve korunmaya muhtaç üyeleri olan çocukların yaşadığı bu zor durum, hepimizin acilen üzerine düşmesi gereken bir sorumluluktur” diye konuştu.
İstatistiklere göre bugün Türkiye’de her 5 kişiden 1’i yoksullaşmış durumda olduğunu aktaran CHP’li Tekin, “Yaşanan yoksulluktan en fazla etkilenen kesimlerden diğeri de gençler. Geçtiğimiz yıl 850 binden fazla genç üniversiteyi kazanmış ancak bunların 105 binden fazlası kayıt yaptıramamıştı. Bu yıl muhtarlıkların önü yine ‘fakirlik belgesi’ almaya çalışan gençlerle dolup taşıyor. Geçen yıla göre fakirlik belgesi için başvuranların sayısının en az iki kat artmış durumda. AKP sebep yoksulluk sonuçtur” ifadelerini kullandı.