CHP’li Taşcıer’den bebek bezinde KDV oranı yüzde 1’e insin teklifi!

CHP’li Taşcıer’den bebek bezinde KDV oranı yüzde 1’e insin teklifi!
8 Aralık 2020 11:53

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gamze Taşcıer, TBMM Başkanlığına bir kanun teklifi vererek, bebek bezindeki KDV oranının %1’e indirilmesini istedi. Bebek bakımı için en büyük ihtiyaçların başında gelen bebek bezinin fiyatının günden güne arttığını belirten Taşcıer, “Yaptığım araştırmaya göre bebek bezlerinde son 6 ayda %17,5 ve son 1 buçuk yılda ise %140 zam gerçekleşti. Milyonlarca aile ekonomik kriz nedeniyle zaten güç bela geçinirken, bir de bebekleri için yaptıkları harcamaların bu denli olağanüstü seviyede artması krizi derinleştiriyor. Bebek bezi bir lüks değil, zorunlu ihtiyaçtır. Pırlantadan vergi alınmadığı ülkede bebek bezinden yüksek oranda vergi almaya çalışmak halka zulümdür.” ifadelerini kullandı.

 

 

AİLELER MASRAFLARA YETİŞEMİYOR

 

 

Mayıs ayında yayınladığı “Çocuk Sahibi Olmak Lüks Oldu” raporunu hatırlatan Taşcıer, “Raporu son 6 aydaki verilerle güncelledik. Böylece hem pandemi dönemindeki artışı hem de son 1 buçuk yıldaki artışı çok net görebildik. Türkiye’de çocuk sahibi olmak artık lüks oldu. Çünkü sadece son 6 ayda, bebeğin ve annenin beslenmesi ile bebeğin temizliği masraflarında ortalama %12’lik bir fiyat artışı var. Bu oran son bir buçuk yılda %61 gibi olağanüstü bir seviyede. Tabi ki bebek masrafları bunlarla da bitmiyor. Aileler giyimden, bebek arabasına, mobilyadan, yakılan doğalgaza, birçok ek masrafla karşılaşıyor. Bunlar da dikkate alındığında ve dur durak bilmeyen zamlar düşünüldüğünde bebek bakım maliyetinin çok daha fazla oranda arttığı görülebilir.” dedi.

 

HALKIN ENFLASYONU İLE SARAYIN ENFLASYONU ÇOK FARKLI

 

 

Bebek bezlerinde durdurulamayan bir artış olduğunu ifade eden Taşcıer, “Enflasyonun çok üzerinde artışlar var. Bu aslında halkın enflasyonu ile sarayın enflasyonunun farklı olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Halkın enflasyonu öylesine yüksek ki, hayattaki en değerli varlığı olan evlatlarının harcamalarına dahi yetişemiyor. Bebek bezi bir lüks değil, zorunlu bir ihtiyaç. Bunu çocuk sahibi olan herkes biliyor, yaşıyor. Ama Saraylıların böyle bir derdi yok. Böylesine zorunlu bir harcamadan yüksek oranlı KDV almaya çalışmak büyük bir haksızlık.” dedi. TBMM Başkanlığına kanun teklifini sunduğunu belirten Taşcıer, bebek bezlerinde KDV oranının yüzde 1’e indirilmesini istedi.