CHP’li Taşcıer’den Bakan Yanık’a: O anketin maksadı nedir, sorular bilginiz dahilinde mi hazırlandı?

CHP’li Taşcıer’den Bakan Yanık’a: O anketin maksadı nedir, sorular bilginiz dahilinde mi hazırlandı?
9 Aralık 2022 09:10

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın üniversitelerde gençlere yönelik yaptığı ankette yer alan soruları Meclis gündemine taşıdı.

 
CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın üniversitelerde gençlere yönelik hazırladığı “Size göre bir kadın için en uygun evlenme yaşı ne olmalıdır? Kadının çalışmasını uygun buluyor musunuz?” gibi soruları içeren anketle ilgili Bakan Derya Yanık’a “Üniversitelerde yapılan bu anketin maksadı nedir? İlgili sorular bilginiz dahilinde mi hazırlanmıştır? Bilginiz dışında hazırlandıysa sorumlular hakkında bir işlem yapacak mısınız” diye sordu.

Taşcıer, konuyla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Taşcıer, ayrıca ankete ilişkin şu açıklamayı yaptı:

 

 

“SİCİLİ BOZUK İKTİDARIN BU ANKETTEN BEKLENTİSİ NE OLABİLİR?”

 

 

“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı asli görevlerini yapmak, cinsel istismara uğrayan kız çocuklarını korumak, kadına yönelik cinsiyet temelli şiddete karşı etkili politikalar üretmek gibi işleri bırakmış, kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırının altyapısını hazırlamakla meşgul oluyor. Bakanlığın üniversitelerde yaptığı anketin içerisindeki sorular tam anlamıyla bir skandaldır. Kadının evlenme yaşı kaç olmalıdır, kadının çalışmasını uygun buluyor musunuz gibi soruların iyi niyetle karşılanması, sicili bozuk bir iktidar için mümkün değil. AKP iktidarı, 6 yaşındaki kız çocuklarını sözde evlendirip hayatları boyunca sistematik olarak onlara tecavüz ettiren, kadınları eve kapatıp aralıksız şiddet uygulayan tarikatların talepleri doğrultusunda İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiş bir siyasi hareket. Kadına yönelik şiddete karşı hazırlanmış ve yaptırım gücü olan en kapsamlı uluslararası sözleşmeden medeniyet ve kadın düşmanı bir avuç tarikatçı istedi diye çekilen AKP iktidarının, bu anketten beklentisi ne olabilir?

 

 

“İKTİDARIN TALEP VAR DİYE EVLİLİK YAŞINI DÜŞÜRMEYECEĞİNİ KİM SÖYLEYEBİLİR?”

 

 

Üniversitelerde yapılan bu anket sonucunda evlenme yaşı için 6 yaş, 12 yaş gibi talepler çıksa, bu iktidarın ‘talep var, evlenme yaşını indiriyoruz’ demeyeceğini kim söyleyebilir? Bu ankette ‘kadınların çalışması doğru değil’ gibi çağdışı talepler olduğu görülse, bu talebi de karşılamak için bir gece yarısı değişikliği getirmeyeceklerini kim söyleyebilir? Her şiddet ve her cinsel istismar olayından sonra ağızlarından düşürmedikleri ‘sıfır tolerans’ cümlelerinin ne denli boş olduğunu çok iyi biliyor, görüyoruz. Bakanlığın 6 yaşında çocukların sistematik cinsel istismarına dair yarım ağızla ‘davaya müdahil olması’ değil, bu zihniyete karşı etkin mücadele etmesi gerekirken, bunun yollarını döşeyecek çabalar içerisinde olmasını öfkeyle takip ediyoruz. Herkes bilsin ki, tarikatlarla el ele verenlerin kadın haklarını geriye götürmesine, kız çocuklarının geleceklerini karartmasına asla izin vermeyeceğiz. Karanlığa karşı aydınlığı en güçlü şekilde yayacağız.”

 

 

Taşcıer, Bakan Yanık’a şu soruları yöneltti:

 

 

“BU ANKETİN MAKSADI NEDİR, SORULAR BİLGİNİZ DAHİLİNDE Mİ HAZIRLANDI?”

 

“Üniversitelerde yapılan bu anketin maksadı nedir? İlgili sorular bilginiz dahlinde mi hazırlanmıştır? Bilginiz dışında hazırlandıysa sorumlular hakkında bir işlem yapacak mısınız? Eğer bilginiz dahlinde ise, hükümetinizin birtakım tarikatların isteği ile kadına yönelik şiddete karşı en kapsamlı uluslararası metin olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı aldığı hatırlandığında, bu anket sonucunda küçük yaşta evlilikler olmasına dair talepler olduğu anlaşılırsa bu taleplerin karşılanması da değerlendirilecek midir?”