CHP’li Şevkin: Türkiye, su kıtlığı çekebilir!

CHP’li Şevkin: Türkiye, su kıtlığı çekebilir!
23 Mart 2022 09:19

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, önlem alınmadığı takdirde Türkiye’de su kıtlığı yaşanacağını vurguladı.

 

 

SU KITLIĞI TEHLİKESİ…

 
22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konuşan Dr. Şevkin, “Ülkemizin var olan su kaynaklarını doğru kullanmadığımız gibi akarsularımızı, derelerimizi, denizlerimizi, barajlarımızı kirletmekten, betonlaşmaya açmaktan, yok etmekten geri durmuyoruz” dedi.

Türkiye’de kişi başına düşen su miktarının 1.346 metreküp olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, “Bu oranın 2050 yılında 1.120 metreküpe düşeceği ve su kıtlığı için 0 değer olan 1.000 metreküpe çok yaklaşılacağı beklenmektedir” diye konuştu.

 

 

“ESAS OLAN KİRLETMEMEKTİR”

 
Bilinenin aksine Türkiye’nin su yoksulu ülkeler arasında olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, şunları söyledi:

 
“Sulak alanların, ormanların, meraların katledilmesinden derhâl vazgeçilmelidir. Başta madencilik faaliyetleri, sanayi atıkları, tarımsal faaliyetler ve çarpık kentleşmeyle su kaynaklarının tüketilmesinin ve kirletilmesinin önüne geçilmelidir. Arıtma önceliklidir elbette ama esas olan kirletmemektir. Suda kayıp kaçak engellenmeli, bireysel tasarruf özendirilmelidir. Uyarıyoruz: Türkiye olarak biz de su kıtlığı çekmemek için acil önlem almak zorundayız. Su haktır, hoyratça tüketmeyin!”