CHP’li Şahin’den Kızılay’a ‘ihanet’ tepkisi!

CHP’li Şahin’den Kızılay’a ‘ihanet’ tepkisi!
28 Şubat 2023 09:03

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, TBMM’de gerçekleştirdiği basın toplantısıyla depremden en çok etkilenen illerden olan Hatay’daki gözlemlerini anlattı. Şahin, “ Deprem bölgesindeki sorunlar yoğun bir şekilde devam ediyor. Hatay’da sağlık hizmeti alınacak hastane kalmadı. Birinci ve ikinci depremde tüm hastaneler ya yıkıldı ya da ciddi oranda hasar aldı. Tarla üzerine inşa edilen Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ortadan ikiye ayrılarak kullanılmaz hale geldi, vatandaşlarımız yabancı devletlerin kurdukları sahra hastanelerinden hizmet almak zorunda kaldı. Sağlık Bakanlığı 3 haftalık süreçte gösterdiği performansla sınıfta kaldı.” dedi.

 

 

Kızılay’a İhanet Tepkisi
Bölgedeki barınma sorunu şiddetle devam ederken Kızılay’ın kendi ürettiği çadırları satmasına tepki gösteren Şahin, “155 yıldır Türk milletine hizmet eden ve güvenilir bir kurum olan Kızılay’ın liyakatsiz yöneticiler tarafından ne hale getirildiğine tanıklık ediyoruz. Kızılay AKP döneminde bir hayır kurumu olmaktan çıkmış, ticari bir kurum haline getirilmiştir. Daha önceden vergi aklamak için görevini kötüye kullanan Kızılay yöneticilerinin böylesine olağanüstü bir durumda çadır satması vatan hainliğiyle eş değer düzeydedir. Satılan sadece çadırlar olmamış, hayırsever vatandaşlarımızın merhamet duyguları ve çadır bekleyen deprem zedelerin umutları olmuştur.” dedi.
Halk Sağlığı Tehlikede
Hatay’da içme ve kullanma suyu açısından ciddi sorunlar olduğunu da vurgulayan Şahin, salgın hastalıkların ortaya çıkması konusunda uyarılarda bulundu: “Seyyar tuvalet ve duş imkanlarının olmaması ve özellikle kadınlarımızın bu ihtiyaçlarını gidermekte büyük sorunlar yaşaması bir takım hastalıkların baş göstermesine yol açmaktadır. Özellikle sahra hastanelerinde önemli miktarda uyuz vakaları olduğunu gördük. Enkaz kaldırma çalışmaları esnasında çevreye yayılacak toz ve enkazlardan çıkan kanserojen etkili asbestler konusunda vatandaşların uyarılması ve gerekli önlemlerin alınması gereklidir. Bu sorunlar önümüzdeki günlerde kısa sürede çözülemediği taktirde salgın hastalıklar başta olmak üzere çok daha ciddi halk sağlığı sorunlarıyla karşı karşıya kalacağız.”
Hizmet Verecek Hastane Kalmadı

 
2016 yılında hizmete alınan ve ilk depremden sonra kullanılmaz hale gelen ve tahliye edilen Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesinde incelemelerde bulunan Şahin şunları söyledi; “ Henüz 6-7 yıldır hizmet veren bu hastane ilk depremde ikiye ayrılmış ve hizmet veremez noktaya gelmiştir. Yine Mustafa Kemal Üniversite Hastanesi, Eski ve Yeni İskenderun Devlet Hastaneleri, Reyhanlı Devlet Hastanesi gibi hastaneler de bir ve ikinci depremde ya yıkılmış ya da kullanılamaz hale gelmişlerdir. Normal şartlarda savaş ve doğal afetlere karşı en dayanıklı olması gereken hastanelerimiz ne yazık ki yanlış zeminlere inşa edilmiş, gerekli yönetmeliklere uyulmadan yapılmıştır. Özellikle Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi sulak tarım arazisine inşa edilmiş, böylece yaşanan şiddetli depremde büyük zarar görmüş, acil bölümü dahil kullanılamaz hale gelmiştir. Böylece vatandaşlarımız yabancı ülkelerin kurduğu sahra hastanelerinden nitelikli hizmet almak durumunda kalmışlardır. Sağlık Bakanlığı, ne hastanelerin yerini doğru seçebilmiştir ne de bu süreçte sahra hastanelerinin hızla kurulmasını sağlayabilmiştir. Organizasyonsuzluk ve koordinasyonsuzluk konusunda AKP iktidarı bu depremde büyük bir başarı göstermiştir. AKP’nin liyakatsiz ve adaletsiz yönetimi de bu depremle birlikte enkaz altında kalmıştır.”