CHP’li Şahin: Danışmanlık şirketleri Sayıştay’dan daha mı güvenli?

CHP’li Şahin: Danışmanlık şirketleri Sayıştay’dan daha mı güvenli?
29 Ocak 2021 08:57

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin, Plan ve Bütçe Komisyonu Varlık Fonu Denetim Toplantısı’nda Sayıştay’ın Varlık Fonu’nun faaliyetlerini denetleyememesiyle ilgili eleştirilerde bulundu. İktidar partisi Milletvekillerine seslenen Şahin, “Varlık Fonu milletin malını içeriyor ama millet adına denetim yapma görevi olan Sayıştay denetleyemiyor. Bu tezatlığı giderin.’’ dedi.

 
Milletin Cebinden Fazladan Para Çıkıyor!

 
Varlık Fonu denetim yetkisinin danışmanlık şirketlerine verilmesini de eleştiren Milletvekili Şahin, “Milletin malını kullanıyorsunuz ama millet adına ve TBMM adına denetim yapan Sayıştay’ı bu konuda etkisiz kılıyorsunuz. Bir de bunun üstüne özel bir danışmanlık şirketine denetim yaptırarak, milletin cebinden daha fazla para çıkmasını sağlıyorsunuz. Danışmanlık şirketleri, Sayıştay’dan daha mı güvenilirdir? ifadelerini kullandı.

 
Bor’a Dair Stratejimiz var mı?

 
Varlık Fonu Başkanı’nın söz konusu fonun stratejik yatırımlar ve kalkınma amaçlı kullanılacağı sözlerini hatırlatan Şahin şunları söyledi;
“ Ülkeler yer altı ve üstü kaynakları sayesinde zenginleşirler. Türkiye’nin ise zengin bor yatakları mevcut. Eğer Türkiye kalkınacaksa, zengin bir ülke olacaksa, vatandaşımızın refahı artacaksa mutlaka bor üzerine yatırımlar yapmalıyız. Fakat yıllardır bu konuda ciddi bir adım hala atılmadı. Bor’a dair herhangi bir stratejimiz var mı? Dünya rezervlerinin %73’ü ülkemizde fakat bizim bordan elde ettiğimiz katma değerli ürün sayısı yok denecek kadar az. Bunun en önemli sebebi, söz konusu katma değerli ürünleri üretecek tesislere sahip olamamamızdır. Gelin Balıkesir başta olmak üzere bu zenginliğin olduğu illerde Bor Organize Sanayi Bölgeleri kuralım. Bir bor vadisi projesi gerçekleştirelim. Boru bir hammadde ürünü olarak değil; işlenmiş katma değeri yüksek ürünler haline getirerek ihraç edelim. Türkiye bu konuda yeni ve etkin bir vizyon ortaya koymak zorunda.”