CHP’li Polat: Emekliye olmayan bütçe yandaşa, israfa, Rus’a akıyor!

CHP’li Polat: Emekliye olmayan bütçe yandaşa, israfa, Rus’a akıyor!
22 Mart 2024 07:50

Emeklilerin Bayram İkramiyesi ve en düşük emekli maaşlarının artışına ilişkin taleplerine bütçe ve kaynak yok sözleri ile geri çeviren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a cevap veren CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat “Ülkenin tüm kaynaklarının ve bütçesinin yandaş firmalara, israfa ve diğer ülkelerden gereksiz kiralara aktarıldığını söyledi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Polat fahiş hava aracı kiralarına tepki gösterdi”

 

 

Yap İşlet Devret
YANSIN KİRALA SEYRET POLİTİKASI 86 MİLYONU ETKİLİYOR
Erdoğan’ın 2024 yılının Emekli yılı olacağı sözleri sonrası yaşanan durumun 16 Milyon emeklinin aklıyla alay edildiğinin göstergesi olduğunu belirten Polat, ‘Emekli yılı değil Garanti Yılı’ olarak bütçenin firmalara aktığını söyledi. Sadece geçtiğimiz yıl garantiler sebebi ile köprü ve otoyollar için 56 Milyar TL’nin aktarıldığına dikkat çeken Polat, bu yıl bu tutarın 74 Milyar TL’ye çıktığını söyledi.
İktidarın bu konudaki uyarılara özellikle kur artışına yönelik tepkileri göz ardı ederek yanlış politikalarına devam ettiğinin altını çizen Polat, bu anlayışın ülkemizde meydana gelen orman yangınlarında da kendini gösterdiğini söyledi.
2 ADET YANGIN UÇAĞI KİRASI İÇİN RUSYA’YA 131 MİLYON TL
4 MİLYAR TL KİRA BEDELİ
2021 yılında tarihin en büyük Orman yangını ile karşılaştığımıza vurgu yapan Polat, yaklaşık 121 bin hektar orman alanın yok olduğunu ve buna müdahale edecek ekipmanların helikopter, uçak vs yeterli olarak elimizde bulunmaması nedeni ile birçok ülkeden kiralanmak durumunda kalınmasının hasarı arttırdığını söyledi. Yaşanan bu felaketlere rağmen iktidarın aynı politikayı sürdürdüğünü belirten CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, 2023 yılı için yaklaşık 4 Milyar TL’nin hava aracı kirasına ödendiğini sadece Rusya’ya 2 adet yangın uçağı için 131 Milyon TL, Baykar’dan 5 adet-TUSAŞ’tan 1 adet insansız hava aracı (İHA) için 323 Milyon TL ödendiğini söyledi.
2023’DE 2.579 ORMAN YANGININDA
15 BİN HEKTAR ORMANLIK ALANI KAYBETTİK
Polat, Türkiye’nin yüzde 30’unun yaklaşık 23 Milyon hektarlık bir bölgenin ormanlık alan olduğunu toplam ormanlık alanın %60’ının birinci ve ikinci derece yangına hassas alan olduğu gerçeğinin bilinci ile de gerekli önlem ve hassasiyetlerin gösterilmesi gerektiğini söyledi. Ülkemizde son 35 yılda 80 bin orman yangının yaşandığına vurgu yapan Polat, en büyük kayıpların son 3 yılda yaşandığını söyledi. 2022 yılında 2 bin 160 orman yangınında 12 bin 799 hektarlık alanın etkilenirken 2023 yazında yangın sayısının artarak 2 bin 579 olduğunu yine kayıp alanın da artarak 15 bin 520 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğünü söyledi.