CHP’li Öztürkmen: Depremzeye satılan evlerde vatandaşa tuzak kuruyorlar

CHP’li Öztürkmen: Depremzeye satılan evlerde vatandaşa tuzak kuruyorlar
25 Mart 2024 09:15

CHP Gaziantep Milletvekili Av. Hasan Öztürkmen, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ tarafından depremzedeler için yapılan konutların tesliminde, vatandaşa imzalatılan tutanaklarda hile yapıldığını söyledi.

 

 

Öztürkmen, CHP Gaziantep İl Başkanlığı’nda gerçekleştirilen deprem konutlarıyla ilgili basın toplantısında, Gaziantep Islahiye ilçesindeki depremzedeler için imzalatılan konut teslim tutanaklarında yer alan bilgilerin vatandaş için yanıltıcı bilgiler içerdiğini ve bunun fırsatçılık olduğunu söyledi.

CHP’li Öztürkmen açıklamasında, “AKP yine vatandaşa tuzak kurmuş, aldatıp yanıltmıştır. Bugün yine büyük bir kandırmacanın ortasındayız. Başına gelenlerden başka kimsenin bilmeyeceği bir yalan, bir sahtekarlıkla karşı karşıya bırakılmıştır depremzede vatandaşlarımız.” dedi.

 

 

TESLİM EDİLEN EVLER SADECE DÖRT DUVAR

 

 

Öztürkmen, “Sayın Cumhurbaşkanı televizyonlarda sürekli, ‘Şu kadar konutu depremzedelere, hak sahiplerine teslim ettik.’ diyor. Oysa gerçekler bunun tam tersi. Gaziantep Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Islahiye’de konut teslim tutanağı diye bir evrak imzalatıyor vatandaşlarımıza. Vatandaşlara imzalatılan bu konut teslim tutanağında ‘Bu konutu, oturur durumda eksiksiz olduğunu ve gözle görünür hiçbir kusurunun bulunmadığını görüp tetkik ederek kabul ettiğimi beyan ederim.’ diyor. Teslim edilen konutlar ise dört duvardan başka bir şey değil.

 

 

DEPREMZEDEYE AÇIK ÇEK İMZALATILIYOR

 

 

Depremzedelerin, deprem konutlarına ne kadar ödeme yapacağının yasal bir düzenlemeye, açıklığa kavuşturulmadığını vurgulayan Öztürkmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşın ısrarları üzerine teslim edilen konutlardaki eksikliklerin bulunduğuna dair belgeler düzenlenmiş olsa da burada vatandaşa kurulan asıl tuzak, konut teslim tutanağının altında. Diyor ki, “7269 sayılı afetler yasası gereği konutu teslim aldığım tarihten itibaren 2. yılından itibaren 18 yılda yıllık eşit taksitler halinde ilgili bankaya ödemelerini yapacağımı taahhüt ederim”

 

238ecf3d-dba8-4633-9c5c-d5e740727e47

 

 

 

DEPREMZEDE NE KADAR ÖDEYECEK BELİRSİZ

 

 

Peki kaç lira, ne kadar ödeyecek vatandaş? Bu konutlar karşılığında depremzede ilgili bankaya, TOKİ adına 1 milyon mu, 3 milyon mu, 5 milyon mu ödeyecek, taksitler ne kadar olacak, vatandaş bu meblağı ödeyebilecek güce sahip mi, bu bütünüyle belirsizdir. Bu apaçık bir tuzaktır.

Çünkü vatandaş ticari bankalardan kredi çekse dahi, ticari bankalardan krediden taksitlerin miktarının ne olacağı ve ne kadar ödeneceği bellidir. Burada ise ucu tamamen açıktır. Tabiri caizse vatandaşa, ticari hayatta olduğu gibi açık senet imzalatılmıştır. TOKİ isterse bu belge karşılığında depremzeden 3 milyon, isterse 5 milyon isteyebilecek bir duruma getirilmiştir. Bu hilenin büyüğüdür.

Vatandaşın zaten evin başına yıkılmış. Annesi, babası, kardeşi, çoluğu çocuğu enkazın altında kalmış, gelirini sağladığı işi gücü enkazın altında harap olmuş. Bu insanlara şimdi tuzak kurup ev diye dört duvar teslim ediyorsunuz. Bu insafsızlıktır, vicdansızlıktır, haksızlıktır, merhametsizliktir.”