CHP’li Öztunç, arazi toplulaştırmada yaşanan sorunları sıraladı, Meclis araştırması istedi!

CHP’li Öztunç, arazi toplulaştırmada yaşanan sorunları sıraladı, Meclis araştırması istedi!
9 Ocak 2022 12:23

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’un Arazi toplulaştırmada yaşanan sorunların araştırılması için Meclis araştırması açılmasını talep etti.

 

 

Arazi toplulaştırmada yaşanan sorunları sıralayan CHP’li Öztunç, Meclis araştırma talebinin gerekçesinde şunları kaydetti:

 

 

 

Parçalı arazileri birleştirmek, giderleri azaltıp gelirleri artırmak amacıyla başlanan arazi toplulaştırılma çalışmaları, sağlıklı yürütülmediğinden yıllardır istenilen netice alınamamış, uygulamada yaşanan sorunlar nedeniyle de arazi toplulaştırılması çiftçilerimize ve arazi sahiplerine faydadan çok zarar getirmiştir. Arazi toplulaştırılması masa başında ve harita üzerinde sadece büyüklüğü görülebilen arazilerin verim durumu gözetilmeden yapılmakta, vatandaşın arazisi birleştirilmekten ziyade parçalanarak birbirinden uzak parseller hâline getirilmektedir.
Çiftçi parsellerin yerinin değişeceği endişesiyle askıya çıkarılan arazilerin listelerine itiraz etmekte, 50 yıldır sahibi olduğu arazinin başkasına verilmesini, arazilerinin yerinin değiştirilmesini anlayamadıklarını dile getirmektedirler. Arazi toplulaştırma ihalelerine katılan firmaların danışıklı olarak ihaleye girmesi ve işin ehli olmayan firmalara ihalenin verilmesi arazi sahiplerine güven vermemektedir. Toplulaştırma işini yapan firmanın dışarından olması ve toplulaştırmayı yerinde inceleme yerine uydu aracılığıyla yapması, toplulaştırma yapılırken köylüye danışılmadan köy heyeti kurulmadan yapılması, çiftçinin verimli arazisini elinden alıp verimsiz arazi verilmesi gibi şüpheli işlemler arazi sahiplerinde arazi toplulaştırma işleminin sağlıklı yapılmadığı yönünde bir kanı oluşturmaktadır. Bunun sonucunda arazi sahipleri arasında anlaşmazlıklar oluşmakta ve arazi sahipleri yasal yollarla haklarını aramak zorunda bırakılmaktadır.

 
Aynı zamanda, toplulaştırma işlemlerinin yıllardır tamamlanamaması çiftçinin arazisi üzerine yatırım yapmamasına sebep olmakta, ekonominin vurduğu çiftçinin mağduriyeti daha da artmaktadır. Buda Anayasamızda hak olan mülkiyet hakkının kısıtlanması anlamına gelmektedir.
Toplulaştırma özellikle Kurak bölgelerimizdeki arpa, nohut, buğday, mercimek üreticisini zora sokmuş, çiftçi sondaj bile vuramaz hale gelmiştir. Çiftçi sera kursa, sondaj vursa üç gün sonra bu yer senin değil deyip yaptıklarının elinden alınacağı endişesi yaşamaktadır. Çiftçi üretim girdilerini azaltıp üretici gelirlerini arttıracağı düşüncesiyle toplulaştırmadan yana bir tavır içerisinde olmasına rağmen toplulaştırmanın yıllardır bitirilememesine ve saha çalışması yapılmadan yürütülmesine karşı çıkmaktadır. Zira bu işin doğru yapılmadığı çiftçilerimizin şikâyetlerinden ve uyuşmazlıkları yargıya götürmelerinden de anlaşılmaktadır. Çiftçimizi mağdur etmeden ve birtakım haksızlıklara meydan verilmeden bu işin ivedilikle sonuçlanması çiftçi taleplerinin dikkate alınarak yürütülmesi Türk çiftçisini ve Türk ekonomisini rahatlatacak ve ileride oluşacak uyuşmazlıklarında önüne geçecektir.

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

 

Yıllardan beri Türkiye’de yapılmakta olan arazi toplulaştırma işlemlerinin uzun sürmesi ve uygulamadaki yanlışlıklar birçok arazi sahibini mağdur etmiştir. Türkiye’nin birçok yerinde arazi toplulaştırmanın sağlıklı yapılmaması ve saha çalışması olmadan uzaktan toplulaştırma yapılması nedeniyle oluşan uyuşmazlıkların doğurduğu gecikme ülke ekonomisine ve tarımına zarar vermektedir. Arazi toplulaştırma sürecinin uzaması çiftçinin arazisini istediği gibi kullanmasının önüne geçmekte ve arazisinde ekim yapmamasına neden olmaktadır. Bu nedenledir ki bu işin bir an önce adil bir şekilde sonuçlanması herkesin menfaatine olacaktır. Türkiye’de arazi toplulaştırmanın sağlıklı bir şekilde yapılması, toplulaştırma nedeniyle oluşan hak kayıplarının önüne geçilmesi ve oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için alınacak önlemleri belirlemek amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılması için gereğini arz ederiz.”