CHP’li Özdemir: Depremde kimsesiz kalan çocuklar Bakan Yanık’ın bilgisi dahilinde mi tarikatlara teslim edildi?

CHP’li Özdemir: Depremde kimsesiz kalan çocuklar Bakan Yanık’ın bilgisi dahilinde mi tarikatlara teslim edildi?
1 Mart 2023 09:30

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, deprem bölgelerindeki annesiz, babasız, ailesiz kalan çocukların başka illerdeki kimi kuruluşlara verildiği, bazı dernek, vakıf veya cemaatlerin ait yurtlara yerleştirildiği iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

 

 

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Özdemir, “Depremler sonrasında devlet koruması altında olması gereken çocukların çeşitli dernek, cemaat veya tarikatlara verilmesinin hiçbir yasal dayanağı yoktur asla kabul edilemez bir uygulamadır. Devlet korumasındaki çocuklar kimsesiz değil, yalnızca ailenin ölümü, ekonomik yetersizliği, ihmal ve istismarı gibi çeşitli nedenlerle kendi ailesi yanında korunup bakılamayan 0-18 yaş arası çocuklardır” dedi.

 

 

“ÇOCUKLARIN DERNEK, CEMAAT VEYA TARİKATLARA VERİLMESİNİN HİÇBİR YASAL DAYANAĞI YOKTUR”

 

 

Özdemir, önergesinin gerekçesinde şunları ifade etti:
“6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli yaşanan ve 11 ili etkileyen deprem bölgelerinde anne, baba veya her ikisini de kaybeden bazı çocukların başka illerdeki kimi kuruluşlara verildiği, bazı dernek, vakıf veya cemaatlerin anne, babasız, ailesiz kalan çocukları başka illere götürdükleri iddia edilmektedir.

 
Depremler sonrasında devlet koruması altında olması gereken çocukların çeşitli dernek, cemaat veya tarikatlara verilmesinin hiçbir yasal dayanağı yoktur asla kabul edilemez bir uygulamadır. Devlet korumasındaki çocuklar kimsesiz değil, yalnızca ailenin ölümü, ekonomik yetersizliği, ihmal ve istismarı gibi çeşitli nedenlerle kendi ailesi yanında korunup bakılamayan 0-18 yaş arası çocuklardır.

 

 

“ÇOCUKLARIN DEVLET KORUMASI DIŞINDAKİ BAŞKA BİR KURULUŞA TESLİM EDİLMESİNE KİM VEYA HANGİ KURUM KARAR VERDİ”

 
Özdemir, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık’a şu soruları yöneltti:

 
-Kahramanmaraş merkezli depremlerde anne babasız, ailesiz kalan çocukların sayısı nedir? Söz konusu çocukların kaçı devlet koruması altına alınmıştır? Cinsiyetlerine ve yaşlarına göre dağılımı nedir?
-Anne, babasız, ailesiz kalan çocukların iddia edildiği gibi çeşitli dernek, cemaat veya tarikatlarca alınarak başka illere götürüldüğü iddiası doğru mudur? Bu konuda bir inceleme veya soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa bugüne kadar hangi somut bulgulara ulaşılmış ve sonucunda hangi işlemler yapılmıştır?
-Anne, babasız, ailesiz kalan çocukların devlet koruması dışındaki başka bir kuruluşa teslim edilmelerine kim veya hangi kurum hangi yasal dayanağa göre karar vermiştir?
-Anne, babasız, ailesiz kalan dokuz çocuğun Gaziantep’ten Sakarya’ya getirilerek Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olan ancak işletmesi İsmailağa Cemaati’ne yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından yürütülen Mekke Mescidi-Hanife Akın Kuran Kursu’na yatılı olarak verildiği iddiası doğru mudur? Çocukların başka şehirlere götürülmesine ve devlet koruması dışında başka kuruluşlara verilmesine karar verenler hakkında bir işlem yapılmış mıdır?

 

 

“DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇOCUKLAR İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARINIZ ÇELİŞMEMEKTE MİDİR”
-Anne, babasız, ailesiz kalan bazı çocukların Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı’nda olduğunu kabul eden Sakarya Müftüsünün “Burası [Mekke Mescidi-Hanife Akın Kuran Kursu] Diyanet’e ait bir kurs ve bizim kontrolümüzde. Çocukların eğitimini ise biz veriyoruz. Bu bina, vakfa ait. Onlar kursun yalnızca yemek, temizlik gibi hizmetlerini bu vakıf yürütüyor. İaşesini sağlıyor” açıklaması ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak yaptığınız “Devlet ve kamu olarak refakatsiz çocuğu derneğe, vakfa, herhangi bir yere teslim etmemiz, denetimi kişi ya da kuruluşa vermemiz söz konusu değil” açıklamanız çelişmemekte midir? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak söz konusu bu durumdan haberdar mıydınız?
-Deprem bölgesinde anne, babasız, ailesiz kalan çocuklar için koruyucu aile uygulaması başlatılmış mıdır? Kaç başvuru alınmıştır?
-Meydana gelen depremler sonrasında kayıp olan çocuk sayısı nedir? Bugüne kadar kayıp olan çocukların kaçı bulunmuştur?