CHP'li Özcan: 'Anadilde savunma KCK'nın talebiyle Meclis'e geldi'

CHP'li Özcan: 'Anadilde savunma KCK'nın talebiyle Meclis'e geldi'
26 Ocak 2013 00:31

TBMM Genel Kurulu’nda anadilde savunma hakkı ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle birlikte olmasına imkan tanıyan yasal düzenlemeler 238 oyla kabul edilirken, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan’ın dünkü Genel Kurul’da ‘Yasa KCK’nın talebiyle Meclis’e geldi’ sözleri görüşmelere damgasını vurdu.

Özcan, AKP’li vekillere yönelik olarak: “Bu yasanın KCK’nın talebi olarak buraya geldiğini görmemezlikten gelemem, sizler de görmemezlikten gelmeyin.”  diye konuştu. BDP Milletvekili Sırrı Sürayya Önder’le Özcan arasında ise ‘döneklik’ tartışması yaşandı.

Özcan, görüşmelerin tamamını 3 gündür izleyen vekillerden olduğunu belirterek: “Şunu üzülerek gördüm; Parlamento’daki iktidar partisi grubuyla, Parlamento’nun en küçük grubu elele vermişler, bir haftadır aynı şarkıyı söylüyorlar.”dedi.

AKP milletvekilleri’ni, belli konulara gözlerini kapamakla eleştiren Özcan,  “Bizim de belli şeylere gözlerimizi kapatmamızı, görmememizi, sesimizi çıkarmamamızı, duymamazlıktan gelmemizi istiyorsunuz. Ben CHP milletvekili olarak burada yapılan anayasa ihlalini görmemezlikten gelemem. Ben hukukçu olarak bunu görmemezlikten gelemem.” diye konuştu.



YASA KCK’NIN TALEBİ OLARAK GELDİ

Özcan ayrıca şunları söyledi: “Oslo’daki, İmralı’daki müzakereleri ve bunun sonucu olarak bu yasanın buraya getirildiğini görmemezlikten gelemem. Bu yasanın KCK’nın talebi olarak buraya geldiğini görmemezlikten gelemem, sizler de görmemezlikten gelmeyin.”

AKP GRUBU KİMİN VAGONU OLDU?

Başbakan’ın sözlerinden de alıntı yapan Özcan, AKP’lilere: “Ben şimdi soruyorum, siz kimin vagonu oldunuz AKP grubu olarak? BDP’nin mi vagonu oldunuz, PKK’nın mı vagonu oldunuz? İktidar partisi grubu olarak bindiniz BDP’nin kayığını, gidiyorsunuz bir yola. Ama gittiğiniz yol doğru bir yol değil. Millete bunun hesabını veremezsiniz.” dedi.
 

“3 TANE DÖNEKTEN SOLCULUK DERSİ ALACAK İNSAN DEĞİLİM”
 
Özcan konuşurken BDP ve AKP sıralarından da sert tepkiler oldu. BDP’li ve AKP’li milletvekilleri Özcan’ın sözlerini sert bir şekilde eleştirirken, BDP’li Sırrı Süreyya Önder, Özcan’a “Sosyalist Enternasyonel’de bunların yarısını söyleyemezsin. 1.5 metrelik boyuna bakmadan konuşuyorsun’ deyince CHP’li Özcan; “Siz bana solculuğu öğretemezsiniz. Ben CHP’nin teşkilatlarından gelen bir milletvekiliyim. Yıllarca il başkanlığı, ilçe başkanlığı yaptım. Kusura bakmayın, terör örgütünün gölgesinde siyaset yapan milletvekillerinden, 3 tane dönekten siyasi olarak solculuk dersi alacak insan değilim. Vekillerimiz de sizden solculuk dersi alacak insanlar değil. Biz hem sosyal demokratız hem ulusalcıyız” diye konuştu.
 
Anadilde savunma hakkı ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle birlikte olmasına imkan tanıyan yasal düzenlemeler, gergin geçen oturumun ardından 41 ret oyuna karşı 238 kabul oyuyla yasalaştı.