CHP’li Kaya: Depremzede kadınların gözyaşını dindiremeyen, sesini duymayan bir iktidar istemiyoruz!

CHP’li Kaya: Depremzede kadınların gözyaşını dindiremeyen, sesini duymayan bir iktidar istemiyoruz!
9 Mart 2024 07:32

CHP Osmaniye Milletvekili ve TBMM Kâtip Üyesi Asu Kaya’dan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde depremzede kadınlara ziyaret.

 

 

CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya: “Gözyaşı hala dinmeyen depremzede kadınların gözyaşını dindiremeyen, sesini duymayan, depremzede kadınlara kör ve sağır olan bir iktidar istemiyoruz!”

CHP Osmaniye Milletvekili ve TBMM Kâtip Üyesi Asu Kaya, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, 6 Şubat depremlerinden sonra Osmaniye’de yıkılan sitelerden olan Safaevler ve Metin Tamer sitelerinin depremzedeleri olan kadınları ziyaret etti. Asu Kaya, depremin üzerinden 13 ay geçtiğine vurgu yaptı. Kaya, ziyaretinde yaptığı açıklamada, “Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar günü, her alanda emekçi olan kadınların günü. Bir deprem kenti olan Osmaniye’den 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü buruk olarak kutluyorum. Ülkemizde kadınların yaşadıkları sorunlar gün geçtikçe artmakta ve toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri gün geçtikçe derinleşmekte ve bu eşitsizlikler, hayatın her alanında daha da çok kendisini hissettiriyor. Kadına yönelik şiddet, istismarlar, tacizler, erken ve zorla evlendirmeler, ekonomik ve psikolojik şiddet vakaları, kadınların istihdamdan giderek uzaklaşmaları yakıcı problemler halinde ortada duruyor.

 

 

24 saatte 8 kadının öldürüldüğü Türkiye’de, kadınların yasal hakları da bir bir ellerinden alınmaya çalışılıyor. TBMM’den tüm siyasi partilerin oy birliği ile 2011’de geçen İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkılıyor. 6284 tartışmaya açılabiliyor. “Medeni Kanun’u sil baştan yazacağız” diyebiliyor bu ülkenin Adaletten sorumlu Bakanı. Kadının adının silindiği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı en az bütçeyi kadının statüsünün güçlendirilmesine ayırıyor, dolayısıyla ne şiddetle ne de kadınların yaşadıkları diğer ayrımcılıklarla etkin mücadele edilebiliyor. Kadınlara yönelik eşitsizlikler ve adaletsizlikler artarak devam ediyor. Kadınların istihdamda yer almalarının önündeki engeller her geçen gün arttığı için ekonomik eşitsizlikler artıyor. Bunun yanı sıra da eğitimde, siyasi ve kamusal temsilde de eşitsizlikler yaşanıyor. Kadınların içinde bulunduğu durum buyken ülkemizin 11 ilinde yaşayan kadınlarımız bir de bundan 13 ay önce bir deprem felaketi yaşadı. Depremden canlarını zor kurtarmış ve zorlu hayat koşullarında çocuklarıyla hayatta kalmaya çalışan, sevdiklerini, belki eşlerini kaybetmiş, evleri yıkılmış, işsiz olan kadınlarımız depremin tüm yükünü sırtlanmış durumdalar” dedi.

 

 

CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya’dan iktidara: “Deprem bölgesindeki kadınların sırtında 13 aydır yoksulluk ve yokluk var ama bu yoksulluğa ve yokluğa çare bir iktidar yok! “

 

 

CHP Osmaniye Milletvekili ve TBMM Kâtip Üyesi Asu Kaya, depremzede kadınlarla bir araya gelip sorunlarını dinledikten sonra yaptığı açıklamada “Depremin üzerinden geçen 13 ayda, deprem bölgesindeki kadınların sırtına yoksulluk ve yokluk yüklendi. Kadınlar için deprem öncesi de zor olan yaşam şartları deprem sonrası daha da ağırlaştı. Konteynırda yaşayan depremzede kadınlar için hayat şartları çok daha zorlaştı. Çocuklarının beslenmesini, eğitimini, geleceğini düşünen kadınlar güvenli yaşam alanlarına da bir an önce kavuşmak istiyorlar” dedi. Asu Kaya, açıklamasında ayrıca, depremzede kadınların 5 aydır gıdaya ve temizliğe yönelik herhangi bir yardım alamadıklarını da belirtti.

Asu Kaya, açıklamasında, “Deprem bölgesi kadınlar için eşitsiz. Kadınlar başta olmak üzere çocuklar, gençler, yaşlılar ve engelliler için de eşitsiz. Deprem bölgesinin mağduriyetleri hala devam ediyor. Barınma krizi hala çözülebilmiş değil ve bu kriz en çok çocuklarıyla yaşamak zorunda kalan kadınları etkiliyor. 20 metrekarelik, su ve elektrik kesintilerinin sıkça yaşandığı konteynırlarda bir mutfağı bir odası olmayan kadınlar “kurtarın bizi buradan” diye haykırıyor. Osmaniye ve Hatay başta olmak üzere depremden etkilenen kentlerin kırsallarında yaşayan ve zaten yoksul olan kadınlar, depremden sonra “yokluk, imkansızlık, yoksulluk” ve bütün bunları kavrayan eşitsizlik ve adaletsizlik ile baş başa kaldılar.Onların sorunlarına kör ve sağır olan iktidar tarafından da yalnız bırakıldılar.” dedi.

 

 

CHP Osmaniye Milletvekili ve TBMM Kâtip Üyesi Asu Kaya’dan iktidara çağrı: “Deprem bölgesi kadınlarının sesini duyun. Onları güvenli yaşam alanlarına, evlerine bir an önce kavuşturun. Deprem bölgesi kadınlarının gözyaşlarını artık sonlandırın.”

CHP Osmaniye Milletvekili ve TBMM Katip üyesi Asu Kaya, depremzede kadınları ziyaretinde, deprem bölgesi kadınlarının bir an önce çok zor yaşam koşullarında hayatlarını devam ettirdikleri konteynırlardan kurtulup iktidar tarafından 1 yıl önce sözü verilen evlerine kavuşmayı beklediklerinin altını çizdi ve iktidarın Bakanlarına seslendi: “Deprem bölgesi kadınlarının gözyaşları dinmiyorken acıları hala tazeyken artık verdiğiniz sözleri yerine getirin ve depremzede kadınlara konutlarını bir an önce teslim edin.”