CHP’li Karabat: Ramazan öncesi yeni bir kriz kapıda!

CHP’li Karabat: Ramazan öncesi yeni bir kriz kapıda!
8 Mart 2024 10:54

Şubat ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından piyasalardaki olumsuz hava devam ediyor. AKP’nin gıda politikalarını eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Karabat, döviz ve altında yaşanan artışın özellikle gıda enflasyonuna olumsuz yansıyacağını söyledi.

 

 

“ET DAHA DA ZAMLANACAK”

 

 

Şubat ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla resmi enflasyon %71 seviyesini aştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, AKP’nin gıdayı ucuzlatmak yerine daha da pahalı hale getirecek adımlar attığını söyledi. İktidarın ithalat politikalarını da eleştiren Karabat; “Bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığı 600 bin baş besilik hayvan ithalatı yapacağını duyurdu. Uruguay’dan ilk gemi yola çıktı. Besilik danaların kilosu 3,90 dolara (124 TL) alındı. Peki, üreticiye kaça satılacak? 187 TL’ye. Yani yaklaşık 6 dolara.” dedi.

 

 

“ÜRETİCİ EZİLİYOR!”

 

 

AKP’nin makro ekonomi politikalarına da değinen Karabat, Et ve Süt Kurumu’nun ithalat eliyle hayvancılığı geliştireceği yönündeki açıklamalarını eleştirdi. “İthalatla üretici ezilmesin denilerek besilik hayvan pahalı satılıyor. Ancak üretici zaten mazotla, yem fiyatlarıyla ezilmiş durumda.” diyen Karabat, İthalatın AKP’nin elinde adeta bir sopaya dönüştüğünü ifade etti.

 

 

“İTHALAT LOBİLERİ DEVREDE!”

 

 

Yaşanan gıda enflasyonun hanelerin en büyük sorunu olduğunu vurgulayan CHP’li Karabat, “Bütçeden üreticimizi destekleyip, uygun fiyatlı ithal edilen etleri de vatandaşa ucuz satarsanız, gıda fiyatlarındaki artışı frenlemiş olursunuz. Ama ithalat lobilerini destekleyen AKP’nin böyle bir derdi yok.” dedi.

Tarım Bakanı’nın aynı zamanda Et ve Süt Kurumu’nda yönetici olan danışmanının Macaristan’da hayvan satış şirketi kurduğunu belgelerle açıkladığını hatırlatan Karabat, Benzer bir senaryonun Güney Amerika ülkelerinde de devreye alındığı belirtti.

Karabat, “Şov için patates-soğan depolarını basan, marketlerde etiket kontrolü yapan AKP, gitsin Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı ile Mehmet Şimşek’in ofislerini bassın. Bakalım hangi ithalatçılar o ofislerde cirit atıyor!” diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

KARABAT’IN SOSYAL MEDYA HESABINDAKİ PAYLAŞIMLARI ŞÖYLE:

 

 

İŞTE AKP’NİN ENFLASYONLA MÜCADELESİ KİLOSU 124 TL’YE İTHAL EDİLEN BESİLİK DANALAR ÜRETİCİYE 187 TL’DEN SATILACAK

1-Şubatta gıda enflasyonu yüzde 8,25 oldu. Yıllık gıda enflasyonu yüzde 71,12 seviyesinde. AKP ise gıdayı daha da pahalı yapacak adımlar atıyor.

2-Bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığı 600 bin baş besilik hayvan ithalatı yapacağını duyurdu. Uruguay’dan ilk gemi yola çıktı. Besilik danaların kilosu 3,90 dolara (124 TL) alındı. Peki, üreticiye kaça satılacak? 187 TL’ye. Yani yaklaşık 6 dolara.

3-Tarım yazarı değerli gazeteci Ali Ekber Yıldırım ayrıntıları yazdı. Et ve Süt Kurumu’nun yaptığı bu ithalatla elde edilecek kârla hayvancılık geliştirilecekmiş! Yıldırım’ın yazısını okumanızı öneririm:

4-Biz makro ekonomik politikalara bakalım. İçeride çiftçinin üretim maliyeti düşürülmeye çalışılmadan ithalata bağımlılık bitmez. İthalatla üretici ezilmesin denilerek besilik hayvan pahalı satılıyor. Ancak üretici zaten mazotla, yem fiyatlarıyla ezilmiş durumda.

5-2024 bütçe gelirlerinin %88,12’si vergilerden oluşuyor. Toplamda 8,3 trilyon TL vergi toplanması öngörülüyor. Bu kadar yüksek gelir varken, “İthal besilik hayvanlardan gelir elde ederek hayvancılığı destekleyeceğiz” demek, bu işten anlamadığınızın itirafıdır.

6-Gıda enflasyonu hanelerin en büyük sıkıntısıdır. Bütçeden üreticimizi destekleyip, uygun fiyatlı ithal edilen etleri de vatandaşa ucuz satarsanız, gıda fiyatlarındaki artışı frenlemiş olursunuz. Ama ithalat lobilerini destekleyen AKP’nin böyle bir derdi yok.

7-Tarım Bakanı’nın aynı zamanda Et ve Süt Kurumu’nda yönetici olan danışmanının Macaristan’da hayvan satış şirketi kurduğunu belgelerle açıkladım. Benzer bir senaryonun Güney Amerika ülkelerinde de devreye alındığı belirttim. Plan tıkır tıkır işliyor. Vatandaşı ve ülkeyi düşünen ise yok!

8-Mehmet Şimşek, “Dezenflasyon zaman ve kararlılık gerektiriyor. Sabırla ve azimle fiyat istikrarı sağlanıncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz” diyor. Ucuz eti vatandaşa pahalı satarak mı enflasyonla mücadele edeceksiniz?

9-Şov için patates-soğan depolarını basan, marketlerde etiket kontrolü yapan AKP, gitsin Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı ile Mehmet Şimşek’in ofislerini bassın. Bakalım hangi ithalatçılar o ofislerde cirit atıyor!