CHP’li Karabat: Maalesef daha büyük zamlar gelecek!

CHP’li Karabat: Maalesef daha büyük zamlar gelecek!
2 Eylül 2022 11:20

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, elektrik ve doğalgaza gelen zam oranlarını değerlendirdi. Karabat, gelen zamlara Rusya-Ukrayna savaşının “bahane” olarak gösterildiğini belirterek “Maalesef daha büyük zamlar gelecek. Sanayiciler artık maliyetleri karşılayamadıkları için şalter indirmek ve işçi çıkarmak zorunda kalacak. AKP Türkiye’yi derin bir yoksulluğa sürüklüyor” dedi.

 

 

Karabat, enerji piyasasının yüzde 70’inden fazla dövize bağlı olduğunu ve elektrik dağıtım şirketlerine dövizle garanti verildiğini belirten Karabat ” Merkez Bankası’nın rezervleri boş. Sübvanse edecek kaynak kalmadı” ifadelerini kullandı.
Karabat’ın paylaşımları şöyle:

 

“Ekonomi çöküyor, iktidar izliyor:

 

Türkiye büyük bir ekonomik buhranın içine girmiştir. Doğalgaza; -1 Ocak’ta yüzde 25 -1 Nisan’da % 35 -1 Haziran’da yüzde 30 -1 Eylül’de yüzde 20 zam geldi. Toplam zam oranı yüzde 110’a ulaştı.

Sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50, konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 20 zam geldi. AKP, Rusya-Ukrayna savaşını bahane ediyor ama enerji politikalarının başarısızlığı ortada.

Enerji piyasasının yüzde 70’inden fazlası dövize bağlandı. Hidroelektrik santrallerini bile döviz kredileri ile yaptılar. Piyasayı serbestleştirdikçe elektrik kesintisiz ve ucuz olacak dediler. Bunun yalan olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

Elektrik üretim, dağıtım ve perakendede yapılan özelleştirmelerle belirli sermaye sahiplerine milyarlarca liralık kaynak aktarıldı. Şirketlere kanunla kâr garantileri verildi. Döviz kredilerine kefil olundu. Sonuçta bu zamlar kaçınılmaz noktaya geldi.

Merkez Bankası’nın rezervleri boş. Sübvanse edecek kaynak kalmadı. Kara paralar Türkiye’ye giriyor ancak bunlarla başka alanlarda vurgunlar yapılıyor. Faturasını da halka ödetiyorlar.
Maalesef daha büyük zamlar gelecek. Sanayiciler artık maliyetleri karşılayamadıkları için şalter indirmek ve işçi çıkarmak zorunda kalacak. AKP Türkiye’yi derin bir yoksulluğa sürüklüyor.”

 

 

1

2