CHP’li Kanko: Öğretmenleri asgari ücrete mahkûm eden bu sistem değişmeli!

CHP’li Kanko: Öğretmenleri asgari ücrete mahkûm eden bu sistem değişmeli!
29 Şubat 2024 14:03

Asgari ücret düzeyinde maaş alan özel okullar ve dershanelerde çalışan on binlerce öğretmenin karşılaştığı sosyal ve ekonomik sıkıntıları ve yaşanan mağduriyetleri gündeme taşıyan CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

 
Özel okul ve dershanelerde çalışan 180 bin dolayında eğitim emekçisi öğretmenin, mesleklerini icra ederken birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Kanko, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi;

 

 
“Güvencesiz iş koşulları, yetersiz ücretler ve ağır çalışma saatleri, onların hem mesleki hem de kişisel yaşamlarını olumsuz etkileyen temel sorunların başında gelmektedir. Taban maaş uygulamasıyla özlük haklarının düzenlenmesini isteyen özel okul öğretmenlerinin asgari ücret ve güvencesizliğe karşı verdiği mücadeleyi maalesef iktidar görmezden gelmektedir.

 
Türkiye’de özel eğitim kurumlarında çalışan eğitimcilerin maaşı büyük oranda ya asgari ücret ya da asgari ücretin biraz üzerinde seyrediyor. 1 yıllık süreli sözleşmelerle ve yoğun mobbing altında çalışmak zorunda kalan eğitim emekçileri psikolojik çöküntü içinde.

 
Bu sorunlar sadece bu öğretmenlerimizi değil, eğitim sistemimizi de olumsuz etkilemektedir.

 
Özel Okul ve Dershane Öğretmenlerinin Sorunları:

 
• Düşük Maaş: Özel okullar ve dershanelerde çalışan öğretmenlerin maaşları, Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan öğretmenlerin maaşlarından oldukça düşüktür. Bu durum, öğretmenlerimizin geçim sıkıntısı çekmesine ve motivasyonlarının düşmesine neden olmaktadır.
• Güvencesiz Çalışma: Birçok öğretmenimiz belirsiz süreli sözleşmelerle çalışmaktadır. Bu durum, öğretmenlerimizin iş güvencesinin olmamasına ve gelecekleri hakkında endişe duymalarına neden olmaktadır.
• Yoğun Çalışma Şartları: Özel okullar ve dershanelerde çalışan öğretmenlerimiz, genellikle uzun saatler ve zor koşullarda çalışmaktadır. Bu durum, öğretmenlerimizin tükenmişlik riskinin artmasına neden olmaktadır.
• Mesleki Gelişim Fırsatlarının Yetersizliği: Özel okullar ve dershanelerde çalışan öğretmenlerimize, Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan öğretmenlere sunulan kadar mesleki gelişim imkanı sunulmamaktadır.
Taleplerimiz:
• Özel okullar ve dershanelerde çalışan öğretmenlerin maaşlarının Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan öğretmenlerin maaşları ile eşitlenmesi.
• Özel okullar ve dershanelerde çalışan öğretmenlere kadrolu istihdam imkanı sunulması.
• Özel okullar ve dershanelerde çalışan öğretmenlere Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan öğretmenlere sunulan kadar mesleki gelişim imkanı sunulması.
Eğitim kalitesinin artırılması ve öğrencilerimizin daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi için, öğretmenlerimize hak ettikleri değerin verilmesi şarttır. Bu nedenle, hükümetin ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerimizin çalışma koşullarını iyileştirecek ve onlara layık oldukları saygıyı gösterecek adımları atmaya davet ediyorum. Öğretmenleri asgari ücrete mahkûm eden bu sistem bir an önce değişmeli” ifadelerini kullandı.