CHP’li Hakverdi: Baraj puanı kaldırılarak boş kontenjanlara öğrenci değil ‘müşteri’ yerleştirilecek!

CHP’li Hakverdi: Baraj puanı kaldırılarak boş kontenjanlara öğrenci değil ‘müşteri’ yerleştirilecek!
15 Şubat 2022 13:24

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, geçtiğimiz günlerde Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) üniversite sınavlarında baraj puanı uygulamasının kalkması hakkında yaptığı açıklama üzerine, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

 

 

 

Hakverdi, önergesinde “Üniversite sınavlarında TYT için 150 ve AYT için 180 olan baraj puanı uygulamasının kalkacağını açıklanmıştır. Alınan bu karar sonrası kamuoyunda, eğitim sisteminin giderek daha da niteliksizleştirileceği endişesi artmıştır. Baraj puanının uygulamaya konmasının amacı, üniversitelere başarılı öğrencilerin girebilmesiyle daha kaliteli ve başarılı toplum inşaa etmek olarak belirlenmişti. Üniversitelere girişteki baraj puanının kaldırılması ile, neredeyse sınavda adını doğru işaretleyen herkese üniversite sıralarının kapısı açılacak; bu da üniversitelerde barajı geçemeyen yüzbinlerce kişinin akademik kurumlardaki boş kontenjanlara yerleştirilmesine neden olacaktır. Bu karar, öğrencileri müşteri olarak gören zihniyetin siyasi bir kararıdır” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

EĞİTİM SİSTEMİ TAM ANLAMIYLA BİR DÖNÜŞÜME SOKULARAK NİTELİKLİ HALE GETİRİLMELİDİR

BARAJ DEĞİL, YÖK KALDIRILMALI!

 

 

 

CHP’li Hakverdi, “Baraj puanının kaldırılmasıyla üniversite mezunu sayısı artacak, ilk dört yıl istatistiksel verilerde işsiz sayısı düşük gösterilecek; ama sonrasında işsiz üniversite mezunu sayısı daha da artacaktır. Bu karar çöken eğitim sisteminin daha da çıkmaza girmesine neden olacaktır. Eğitim sistemi tam anlamıyla bir dönüşüme sokularak, daha nitelikli hale getirilmeli ve YÖK kaldırılarak üniversiteler özerkleştirilmelidir.” dedi.

 

 

HER BOŞ BİNA ÜNİVERSİTEYE ÇEVİRİLDİ, AKADEMİK KADROLARA YANDAŞ, EŞ-DOST VE AKRABALAR DOLDURULDU

 

 

Açıklamalarının devamında Hakverdi, “İktidarın her defasında övündüğü üniversite sayılarını artırma politikası doğrultusunda, her boş bina kontenjanları dahi dolmayan üniversitelere çevrilmiş ve akademik kadrosu ya eksik bırakılmış ya da birçok kadroya yandaş, eş-dost ve akrabalar doldurulmuştur. Görünen o ki, iktidar eğitimde nitelik kaygısından çok uzak kalmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

 

 

GEÇEN YIL 2 BUÇUK MİLYON ÖĞRENCİNİN GİRDİĞİ ÜNİVERSİTE SINAVINDA, YAKLAŞIK BİR MİLYON KİŞİ BARAJIN ALTINDA KALMIŞTI

 

 

Hakverdi, “Her yıl yaklaşık 2 buçuk milyon öğrencinin girdiği üniversitelere giriş sınavlarında, geçtiğimiz sene 1 milyona yakın öğrenci barajı geçememiştir. Üniversitelerde boş kalan kontenjanlar, baraj altında kalan bu öğrencilerle doldurulacaktır. Bu durum, üniversitelerden okuduğu bölüme dahi hakim olmadan mezun olan öğrencilerin, özel sektör ve kamu kurumlarına doldurulacağı endişesini yaratmaktadır.” dedi.

 

 

KARAR 20 DAKİKADA ALINDI!

 

 

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan’ın edindiği bilgilere göre, karar kamuoyuna açıklanmadan önce YÖK Başkanı, ani bir genel kurul kararı almış ve Zoom programı üzerinden toplantı yapılmış. Gündem konusu toplantı başlamadan sadece 15 dakika önce kurul üyelerine iletilmiş. YÖK Başkanı, baraj puanının kaldırılmasıyla ilgili müzakere etmek isteyen kurul üyelerine müsaade dahi etmemiş.20 dakika içerisinde de tartışmayı bitirmiş. Hatta bu tarihi kararla ilgili çalışma yapılıp yapılmadığını soran üyelere hiçbir rapor dahi sunulmamış, bilgisini aktaran Hakverdi, “Kararın alınış biçimine bakıldığında, talimatın saraydan geldiği aşikardır. Tüm Türkiye’nin ve gençlerin geleceği, bir kişinin kararına bakar vaziyette, bu kabul edilebilir bir durum değildir.” ifadelerini kullandı.

 

 

Hakverdi TBMM Başkanlığı’na Sunduğu Soru Önergesinde Şu Sorulara Yer Verdi

 

 

Üniversitelere girişteki baraj puanının kaldırılması ile amaçlanan nedir? Kaldırılan baraj puanının eğitime nasıl bir katkı sağlayacağı öngörülmektedir?
Üniversitelere girişteki baraj puanının kaldırılması ile üniversiteye kayıt olmuş öğrencilerin, işsizlik oranlarından düşürülmesi mi amaçlanmaktadır?
Bu proje ile vakıf (özel) üniversitelerine müşteri kazandırmak mı amaçlandırılmaktadır? Bakanlığınız öğrencilere müşteri gözü ile mi bakmaktadır?