CHP'li Gürkut Acar'dan seçim güvenliği teklifi

CHP'li Gürkut Acar'dan seçim güvenliği teklifi
9 Temmuz 2013 11:08

CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, seçim güvenliğine ilişkin şüphelerin giderilmesi amacıyla seçim suçlarına verilen cezaların arttırılması ve parmak boyası uygulamasının geri getirilmesini öngören bir kanun teklifi hazırladı.

CHP’li Acar,  298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.  Teklif ile Yüksek Seçim Kurulu’nun, İçişleri Bakanlığı’nca oluşturulan adrese dayalı nüfus kayıt sistemindeki bilgilerin denetlenmesinden sorumlu hale gelmesi, bilgilerin doğruluğunu çeşitli yöntemlerle denetlemesi öngörüldü. Seçim suçlarına ilişkin cezaların arttırılması önerilen teklif ile ayrıca parmak boyası sisteminin geri getirilmesi istendi. 

CİDDİ ŞÜPHELER VAR

Acar, teklifin gerekçesinde, son yıllarda yapılan seçimlerle ilgili olarak seçmen sayısı ve seçim güvenliğine ilişkin ciddi tartışmalar yaşandığına dikkat çekti. “Demokrasinin sağlıklı şekilde işlemesi ve halkın iradesinin doğru bir şekilde seçimlere yansıması için seçim güvenliği büyük önem taşımaktadır” diyen Acar,  Yüksek Seçim Kurulu’nun seçmen kütüğünün oluşturulması sürecinde yalnızca adrese dayalı nüfus kayıt sistemindeki bilgileri esas almasının şüpheleri arttırdığını savundu.  Acar, “Siyasi iradenin kontrolü altında derlenen bilgilerin, bağımsız yargı mensuplarından oluşan YSK tarafından denetlenmesi gereklidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde  temsil edilen siyasi partiler ve seçime katılan diğer partilerle de işbirliği yaparak, YSK seçmen kütüklerinin  güvenliğini sağlamalıdır” dedi.

PARMAKLAR BOYANSIN

YSK’nın oy sayımında kullandığı SEÇSİS sisteminin dışarıdan müdahalelere açık olduğu yönünde tepkiler olduğunu hatırlatan Acar, ”Güvenlik açıkları ile ilgili tespitler bir yana, sistemin YSK’nın kendi altyapısı yerine Adalet Bakanlığı’nın kontrolündeki Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden işlemesi de tartışmaları büyütmektedir. Güvenilir bir seçim ortamının oluşturulması için, bu şüphelerin giderilmesi gereği açıktır. Şeffaf, tüm siyasi partilerin denetimine açık bir seçmen kütüğü ile oy sayım sisteminin oluşturulması, demokrasinin ve seçmen iradesine saygının bir gereğidir” diye konuştu.

Seçim suçlarına ilişkin cezaların arttırılması ve parmakların boyanmasını isteyen Acar, “Seçim güvenliğinin bir boyutu da seçim işlerinde görev alanların, mevzuata uygun çalışmalarının sağlanmasıdır. Bu kapsamda, seçim ve seçim sonuçlarının güvenliğini sağlayacak biçimde seçim suçlarına caydırıcı yaptırımlar getirilmelidir.  Oy verme sürecinde güvenliğin arttırılmasına yönelik olarak, geçmiş yıllarda kaldırılan parmak boyası uygulaması yeniden başlatılmalıdır” dedi.