CHP’li Gürer: Mahalleye dönüştürülen köylerde hayvancılık zorda!

CHP’li Gürer: Mahalleye dönüştürülen köylerde hayvancılık zorda!
8 Temmuz 2022 08:55

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüştürülen köylerde hayvancılık sektöründe yaşanan sorunları, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı

 

 

Bakan Kirişçi, köylere dönüştürülen mahallelerdeki ahır yapımı ve hayvancılığı desteklenmesiyle ilgili soruları yanıtsız bıraktı. Bakan Kirişçi, bu tür mahallelerde meraların turizme açılmasının mümkün görünmediğini de belirtti.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesine şu sorulara yanıt istedi:

 

 

“Büyükşehir yasası ile mahalleye dönüşen köylerde yeni ahır yapımı yasal olarak olası mıdır?

Büyükşehir yasasında hayvancılığa pozitif destek verecek şekilde bir düzenleme yapılmasına yönelik bir çalışma mevcut mudur?

Büyükşehir yasası ile mera iken turizm ve sanayi yatırımlarına açılan ve arsaya dönüşen alanlar var mıdır, varsa toplam alan ne kadardır?”

 

 

 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Kirişçi, büyükşehir yasası nedeniyle turizm ve sanayi yatırımlarına açılan ve arsaya dönüştürülen mera alanı bulunmadığını söyledi.

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mahalleye dönüştürülen köylerde ahır yapımının sorun teşkil ettiğine ilişkin soruya Bakan Kirişçi’nin net bir yanıt vermediğini kaydetti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Büyükşehir yasası ile 2014 tarihinden sonra Kırsal kesime hizmet eden büyükşehir belediyelerine verilmiştir. 30 ilde 16561 köy mahalle statüsüne dönüştürülmüştür. Büyükşehir yasası düzenlenmesinde kırsal sorunları yeterince irdelenmediği yaşanan uygulamalar ile ortaya çıkmıştır. Halihazırda sorunun varlığı mevzuatın esnetilerek uygulanması ile geçiştirilmektedir. Büyükşehir yasasında hayvancılık ve mera alanları ile ilgili açıklayıcı düzenlemeler ihtiyaçtır . Özellikle hayvancılık yapanlar bu bağlamda sorunlar yaşamaktadır. Köy tüzel kişiliğine ait mera, yaylak, otlak vb. Büyükşehir belediyeleri mülkiyetindedir. Sorunların ortadan kalkıp hayvancılık yanında meralarında korunacağı ,kırsala yönelik düzenlemelerde kırsalın sürdürülebilirliği esas alınarak yapılmalıdır” dedi.