CHP’li Gürer: Kamu kurumlarına mühendis dayanmıyor!

CHP’li Gürer: Kamu kurumlarına mühendis dayanmıyor!
3 Haziran 2017 12:30

CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer KİT komisyonunda Sayıştay raporlarına da yansıyan kamu kuruluşlarında mühendis değişkenliğini Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanına sordu.

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer-“Madencilikle ilgili kamu kurumlarında rezerv hesapları, teknik, üretim ve analizler ile teknolojik özellikleri eğitimini alan, bilen mühendislerin kurumlarda belli bir süre sonra işten ayrıldıkları görülmektedir. Yetişmiş mühendislerin ihtiyaç olan kurumlardan ayrılmaması için Bakanlığınızca yapılması düşünülen bir çalışma var mıdır? MTA, TKİ, TTK, ETİMADEN, EÜAŞ, TCK, DSİ gibi kurumlarda son beş yılda mühendis olarak işe alınan ve işten ayrılan kişilerin yıl yıl adedi nedir? Kurumlardan ayrılanların kaçı kurum içi eğitime tabi tutulmuştur? Ayrılma gerekçeleri ücretle mi ilgilidir? sorusunu yöneltti. Gürer sorusunu yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak

 

“Yetişmiş mühendislerin kurumlardan ayrılmaması için gerekli imkânların sağlanması adına Enerji Bakanlığımızda çalışmalar yürütülmektedir. Önergede adı geçen kurumlarda son beş yılda 3.113 mühendis işe alınmış ve ölüm, emeklilik, istifa, kurum dışı nakil ya da özelleştirme gibi sebeplerle 1.522 mühendis ayrılmıştır. Yeni göreve başlayan mühendislere oryantasyon eğitimi verilmekte olup yıllık eğitim programları kapsamında hazırlanan eğitimlere katılmak için başvuruda bulunan personel talep ettiği eğitim programına katılabilmektedir. Son beş yılda işe alınan ve işten ayrılan mühendislerin tablosunu şöyle sunacak olursam: MTA, 214 işe alınan, 201 işten ayrılan; Eti Maden, 266 işe alınan, 49 işten ayrılan; TKİ, 244 işe alınan, 27 ayrılan; Türkiye Taş Kömürü Kurumu, 186 işe alınan, 52 ayrılan; Elektrik Üretim AŞ, 550 işe alınan, 86 ayrılan; Devlet Su İşleri, 871 işe alınan, 940 işten ayrılan; KGM, 782 işe alınan, 167 işten ayrılan. Böylece, toplam 3.113 personelin işe alındığı ve 1.522 personelin de çeşitli nedenlerle, ölüm, istifa, emeklilik, kurum değişikliği gibi nedenlerle ayrıldığı görülmektir” dedi.

 

 

Gürer mühendislerin deneyim birikim sahibi olmalarından sonra kurumdan ayrılmalarının önemli etkisinin mesleğini özel kurumlarda daha iyi koşullarda yapabilmek olmasının önemli etken olduğunu ifade ederek devlet yetiştirdiği mühendisi kurumunda kalmasını sağlayacak düzenlemelere gitmeldir” dedi.