CHP’li Gürer: Hayvan varlığı azalınca, pazarda hayvan sayısı da azaldı!

CHP’li Gürer: Hayvan varlığı azalınca, pazarda hayvan sayısı da azaldı!
14 Mart 2024 09:41

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’de kurulan hayvan pazarı ziyaret etti. Büyükbaş hayvancılık yapanların sorunlarını dinledi. Küçük aile tipi işletmelerin ahırlarında hayvan kalmadığını, üreticinin artan yem fiyatları nedeniyle üretimden uzaklaştığını, hayvan ithalatının besicilere faydası olmadığını ve desteklerin yetersiz olduğunu birinci ağızdan dinledi ve sorunları yerinde tespit etti.

 

 

BÜYÜKBAŞ SATIŞLARI YAVAŞLADI

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvan pazarının geçen haftalara göre daha durgun olduğunu belirtti. Gürer, büyükbaş hayvan besiciliği yapan Hacı Kahramaner ile büyükbaş hayvan üreticisinin yaşadığı sorunlar ve piyasanın durumu hakkında konuştu.

Büyükbaş hayvan besiciliği yapan Hacı Kahramaner, büyükbaş hayvan fiyatlarının yükseldiğini ve satışların yavaşladığını belirterek, “Büyükbaş hayvan şu anda kilosuna göre ortalama 100 bin lira civarında” dedi.

 

 

KÜÇÜK AİLE TİPİ İŞLETMELERDE AHIRLAR BOŞALIYOR

 

 

Ömer Fethi Gürer, “Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle besicilik yapanlar bu işten para kazanamadığını söylüyor. 12 ay hayvana kapalı alanda bakmak zorundalar. Çünkü mera hayvancılığı önemli ölçüde bitti. Ama çoğu yerde gittiğim zaman ahırları boş görüyorum, hayvancılık yapan sayısında ciddi bir azalma var. Biraz evvel de hayvan pazarını gezdik, artık çok kişi elindeki hayvanını sattıktan sonra bu işi gerçekleştiremeyeceğini, bırakacağını söylüyor. Çünkü kazanamıyoruz diyorlar.” şeklinde konuştu.

Besici Hacı Kahramaner, “Köylerde mesela 3-5 hayvanı olup evinin altında besleyenler, ilkel hayvancılık yapanlar hiç kalmadı. Küçük işletmeler kapandı, iki ineği vardı ya oğlunu everdi sattı ya da kızını evlendirmek için hayvanını sattı. Yani artık büyük şirketlere işletmelere kaldı. Yani küçük aile tipi işletmelerde hayvancılık bitiyor” dedi.

 

 

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ”

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in girdi maliyetleri ile ilgili “Aşısı var, veterineri var, cumartesi-pazar tatili yok” söylemi üzerine besici Kahramaner, “Bizim gecemiz de yok, gündüzümüz de yok, pazarımız da yok, tatilimiz de yok. Biz 12 ay gece gündüz bu işi yapıyoruz. Ben yedi kişi nüfusum, çocuklarım da bu hayvanın içinde, ben de bu hayvanın içindeyim gece gündüz. Ama kazanamıyoruz. Mesela 80.000 liraya hayvan aldık, 100.000 liraya mal ettik, besledik, büyüttük. Biz bu hayvanı 110 bin liraya satıyoruz ama yerine 110 bin liraya hayvan alamıyoruz. Bu aradaki 10 bin liralık kazancı biz almıyoruz vekilim, devalüasyon yiyip gidiyor.” dedi.

Gürer, “Şimdi tabii hayvancılık yapan da diyor ki, şimdi en azından o raftaki et fiyatı görünce bu işten bu kadar da ben kazanayım ama kazanamıyor.” şeklinde konuştu.

 

 

DESTEKLER YETERSİZ, GİRDİLER PAHALI

 

 

CHP’li Ömer Fethi Gürer’in “Destek alıyor musunuz?” sorusunu Hacı Yamaner, “Ne desteği vekilim, dananın kesim desteği 250 lira yani hiçbir şey değil.” şeklinde yanıtladı. Erkek dana kesim fiyatının 310-315 lira arasında olduğunu da belirtti.

Gürer, desteklerin yetersizliği ve yem fiyatlarında yaşanan artışın hayvancılıkla uğraşanları zorladığını belirtmesi üzerine besici Yamaner, “Yani fiyatları çok ileri gitti. Geçen sene ben 220 liraya yem aldım, 535 liraya da bu yıl aldım. Mazot giderimiz var, işçi giderimiz var. Her şey üçe katladı vekilim ama aradaki bu fiyat farkını biz yemiyoruz. Ben çocuklarımla çalışıyorum, 7 kişi yani, çok zor şartlarda çalışıyorum, geceli gündüzlü çalışıyorum ama yine kazanamıyorum.” şeklinde konuştu. Niğde hayvan pazarında bir başka besici ise yem fiyatlarındaki artışların et fiyatlarını etkilediğine vurgu yaparak “10 hayvanım varsa, 7’ye düşürdüm yem pahalı olduğu için, hayvancılığı bırakan çok, yem pahalı vekilim. Şimdi ithal geliyor diyorlar. Şimdi ithal geliyor da et düşüyor diyorlar, yem niye düşmüyor o zaman, yani bu yeme bağlı.” dedi.

 

 

ÇAY 12 LİRA, 1 LİTRE SÜT 13 LİRA

 

 

Niğde hayvan pazarında CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yaşadıkları sorunlu durumu çay hesabıyla anlatan besici İsmail Öngörmüş, “Vekilim, çarşıda bir bardak çay 12 lira, 1 litre süt 13 lira.” dedi.

 

 

İTHALAT, HAYVANCILIĞI VURUYOR

 

 

2024 yılının ilk aylarında 600 bin büyükbaş hayvan ithalatı yapılacağı açıklanmıştı. Bunun üzerine CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, “Hayvan ithalatı sizi etkiliyor mu?” sorusuna besici İsmail Öngörmüş, “Etkilemez olur mu vekilim, bize sekte vuruyor. Onlar zaten bize düşmüyor ki, büyük baronlar, büyük şirketler alıyor, bize vermediler ki vekilim.” derken besici Hacı Kahramaner ise “Benim 50 kapasitem var, 5 tane hayvan veriyor, 5 hayvanı ben beslesem ne olur, beslemesem ne olur, bir çiçekle bahar gelmez vekilim, onu büyük işletmeler alıyor. İthal gelen hayvanın da, yani bize bir faydası yok, ancak fiyatları düşüyor. Yani küçük hayvancıyı bitirmek için ithalat yapılıyor, bizim elimizdeki hayvanlar ucuz fiyatla gidiyor, büyük hayvancılar da bunları piyasaya sürüyor. Mesela et buçuk rakama çıkıyor. Biz o esnada mezbahadan sıra alıyoruz, kestirecek adam bulana kadar et fiyatı geri düşüyor, o esnada onlar işi götürüyor, kesiyorlar vekilim.” diyerek tepki gösterdi.

 

 

SÜT İNEKLERİ KESİME GİTMEYE DEVAM EDİYOR

 

 

CHP Niğde Milletvekili Gürer, süt ineklerinin ve düveleri kesime gittiği sürecin iktidar tarafından doğru yönetilemediğini belirtmesi üzerine besici Yamaner, hayvanını göstererek, “İşte bakın vekilim, ben bu hayvanı aldım, besleyip et hayvanı olarak keseceğim. Damızlık süt ineği bu, besleyeceğim, keseceğim. 2-3 ay bu hayvanda besi yapacağım, sonra keseceğim. Çünkü vekilim, 10 kilo süt verimi var. O da bu hayvanın yediğini karşılamıyor, hayvan yediği yemin karşılığını ödemiyor.” şeklinde konuştu.

 

 

YEM DESTEK KREDİSİNİN FAİZİ %4’TEN %20’YE ÇIKTI

 

 

Gürer, hayvancılığın en önemli girdi kalemi olan yem girdisinin devlet tarafından sübvanse edilmesi gerektiğini ve yem ithal geldiği için döviz yükseldikçe yem fiyatının da yükseldiğini belirtmesi üzerine besici Hacı Yamaner, “Şimdi vekilim, %4 ile yem destek kredisi alıyorum, bunu %20 yaptılar. Ben önceki gün yine aynı krediyi aldım, bir de bunu artırılabilir faize döndürdüler. %20 faiz ödüyoruz, %4’tü bu kredi, %20 yaptılar, faizi artırdılar. Yemin torbası 600 lira olur mu vekilim?” dedi.

 

 

GÜRER: “ÜRETİCİ 17-18 KİLONUN ALTINDA SÜT ALIRSA ZARAR EDİYOR”

 

 

Gürer’e süt inekçiliği yapmanın bu şartlar altında imkansızlaştığını belirten Yamaner, “Vekilim, bir de yem alıyoruz, içeriğini bilmiyoruz, denetlenmiyor, bunları tahlil ettirme şansımız yok. Adı yem yani, hayvana ne kadar yem versen o kadar süt veriyor bu hayvan. Sabahtan beri 10 kilo yem yedi bu hayvanın günlük yemi var, samanı var, silajı var, küspesi var, ilacı var bu hayvanın beslenmesi günlük 150 lira, 10 kilo 12 kilo süt de buna zarar ettiriyor, en az 17-18 kilo süt alabilmemiz lazım kar edebilmemiz için, alamazsak zarar ediyoruz.” şeklinde konuştu.

 

 

GÜRER YETKİLİLERE SESLENDİ

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde hayvan pazarında üreticilerin sorunlarını dinledikten sonra yetkililere çağrıda bulundu. Gürer, “Yani buradan yetkililere seslenelim, ithal hayvanda çözüm aramayın, yerli üreticiyi, besiciyi destekleyin, yem fiyatlarını düşürün. Kendi ülkemizin besicisi bu konuda yeterli ama destek alamadığı için hayvancılığı bıraktıklarını söylüyorlar. Ayrıca hayvana verilen yem miktarı düştüğü zaman süt alınamıyor, o hayvan kendini istediği şekilde geliştiremediği için et olayında da düşme meydana geliyor. Hayvan pazarında dert çok ama raftaki et fiyatının arttığından da vatandaş şikayetçi. Ne besici kazanıyor ne tüketici uygun fiyatla et tüketimi sağlıyor. Arada aracılar, ithalatçılar, rantçılar, bu işten beslenenler parayı kazanıyor. Onların kazandığı paranın da hayvancılığa faydası olmuyor.” dedi