CHP’li Gürer: Bütçeden çok, şiddet olayları konuşuluyor!

CHP’li Gürer: Bütçeden çok, şiddet olayları konuşuluyor!
14 Aralık 2023 09:22

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yaşamın her alanında şiddetin giderek derinleştiğini söyledi.

 

 

Şiddet olaylarının bu kadar artmasında, ekonomik kriz, madde bağımlılığı, toplumsal sorunların önemli bir etken olduğuna işaret eden Gürer, TV’lerdeki kavga ve şiddet içerikli dizilerin de bu süreci tetiklediğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, Meclis’te bütçe görüşmelerinin devam ettiğini ancak yeni bütçede de emekli, çiftçi, dar gelirlinin, atanamayanların, taşeronların, esnafın sorunlarına çözüm üretecek bir düzenleme olmadığını ifade etti.

Ülkemizde gündemin sürekli değişkenlik gösterdiğine değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde bütçeden çok şiddet olaylarının konuşuluyor olduğuna dikkat çekti.

Kadına şiddet, sağlıkçıya şiddet, öğretmene şiddet, çocuklara şiddet, gazeteciye, siyasetçiye şiddet, trafikte şiddet gibi olayların arttığına vurgu yapan Gürer, yaşamın her alanında şiddetin giderek derinleştiğini ifade etti.

2022 yılında kadına yönelik şiddetle ilgili olarak emniyete 602 bin 839 başvuru olduğunu aktaran Gürer, bu başvuruların 358 bin 178’inin muhtemel şiddet olayları olarak değerlendirilerek alınan tedbirlerle şiddetin önlendiğini kaydetti.

 

 

10 YILDA 4197, BU YILIN İLK 10 AYINDA İSE 350 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

 

 

10 yılda 4197 kadının öldürüldüğünü, bu yılın ilk 10 ayında öldürülen kadın sayısının ise 350 olarak açıklandığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şiddetin bu kadar artmasında ekonomik kriz, madde bağımlılığının yaygınlaşması, toplumsal sorunlar ve TV’lerde kavga ve şiddet içerikli dizelerin bu süreci olumsuz tetiklediğini kaydetti.

 

 

ŞİDDET DİLİNDEN UZAK DURULMALI

 

 

Yaşanan olayların düşündürücü ve herkesin bir yerde kendine çeki düzen vermesi gereken bir boyuta eriştiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanından başlayarak kullanılan dilin ayrıştırma noktasında olmaması ve öteki anlayışıyla kurulmamasının önemli bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

 

 

ŞİDDET OLAYLARIYLA İLGİLİ SORUNLAR DERİNLEŞİYOR

 

 

 

Gürer, CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’nın Çubuk ilçesindeki bir şehit cenazesinde yapılan linç girişiminden sonra ülkemizde farklı noktalarda meydana gelen olayların değerlendirildiğinde, bu iklimin farklı kesimler tarafından beslenir görüntüsünün, bu alandaki sorunların derinleşmesine neden olduğunu ifade etti.

 

 

HAKEME SALDIRI BARDAĞI TAŞIRDI

 

 

Süper Lig’in 15. Haftasında Ankaragücü ile Çaykur Rizespor arasında oynanan maçın ardından Ankaragücü Kulübü Başkanının maçın hakemine yumruklu saldırısın ise bardağı taşıran son damla olduğunu vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, birkaç gün önce de bir tanınmış futbolcunun trafikte yol verme yüzünden şiddete maruz kaldığını anımsattı. Gürer, bu sürecin bu şekilde devam etmesinin toplumsal sorunların artmasına neden olabileceğini belirtti.

 

 

YORGUN MERMİ 5 YILDA 120 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

 

 

İçişleri Bakanlığına yönelttikleri soru önergesine verilen yanıtta son 5 yıl içerisinde yorgun mermi nedeniyle 120 kişinin hayatını kaybettiğinin belirtildiğini aktaran Gürer, bu süre içinde 6 bin 571 şüpheli hakkında işlem yapıldığını belirtti. Gürer, “Balkonda otururken ya da bir yerde sohbet ederken bir yorgun mermi size isabet edebiliyor. Ateşli silahlarla ilgili daha fazla önlem alınmalı” dedi.

 

 

YILDA 280 BİN SİLAH RUHSATI KARTI DÜZENLENİYOR

 

 

İçişleri Bakanlığının verilerine göre yılda 280 bin silah ruhsatı kartının düzenlediğini ifade eden CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu rakam güvenlik görevlilerin ruhsat sayılarının dışında. Ruhsatsız silah sayısı da artıyor. Ortaya çıkan verilere bakıldığında bu konuda önlem alınması gerektiği ortaya çıkıyor” diye konuştu.

 

 

RAKAMLARLA ASAYİŞ OLAYLARI…

 

 

Jandarma Bölgesinde 2021 yılında 16 bin 569, 2022 yılında 19 in 427 bulundurma ruhsatı, 2021 yılında 9870, 2022 yılında 11 bin 755 taşıma ruhsatı, 2021 yılında 546, 2022 yılında 668 yivli tüfek ruhsatı verildiğini aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ateşli silahlar, bıçak ve diğer aletler Kanununa muhalefetten 3 bin 335 kişi işlem gördü. 8 bin 350 kişiye taksirle yaralama, 11 bin 534 kişiye hakaret, 44 bin 585 kişiye kasten yaralamadan işlem yapıldı. Jandarma Bölgesinde ele geçirilen uzun namlulu silah sayısı 3 bin 779, kısa namlulu silah sayısı 2 bin 109, mühimmat 81 bin 527’dir. Emniyette ise 2022’de 2 adet uzun namlulu, 431 adet ruhsatlı tabanca ve 286 adet kurusıkı tabanca ele geçirildi. 2016-2018 yılları arasında ruhsatsız ve ruhsatlı silahlarla 3 bin 28 kişi kasten öldürme, 20 bin 324 kişi kasten yaralama olayı meydana geldi ve 25 bin 951 ruhsatsız silah ele getirildi” dedi.

 

 

ŞİDDET OLAYLARI GİDEREK YAYGINLAŞABİLİR

 

 

Şiddet olaylarında gelinen noktadan yarın nerelere ulaşılacağını bugünden düşünmenin mümkün olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Maç yöneten hakemin yumruklandığı ve öldüresiyi tekme atıldığı bir süreçte, parti genel başkanını linç edilmek istenmesi göz önüne getirildiğinde, şiddetin ülkemizde giderek artışıyla ve silahların da ileriki aşamada daha çok kullanılır hale gelebileceği değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

 

TV PROGRAMLARI İRDELENMELİ

 

 

Herkesin beline tabanca taktığı bir ülke durumuna gelmenin akılcı bir yaklaşım olmadığına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ruhsatsız silahların yanısıra ruhsatlı silahlar verilirken denetim daha sıkı olmalı. Emniyet güçlerimiz bu konuda takip ediyor, mücadele ediyor, yakalıyor ama alınan önlemlere rağmen yasal düzenlemeler de ihtiyaç. Özellikle şiddete yönelik yasal mevzuatların gözden geçirilmesi yeni önlemlerin geliştirilmesi şiddeti teşvik eden görüntülerin de yer aldığı sosyal medyaların ve TV programlarının da dahil her alanda mutlak surette irdeleme değerlendirilme yapılması şarttır. Bu ülke hepimizin, bu ülkede yaşanan sorunlar bir kişiyi değil hepimizi ilgilendirir. On anlamda siyaset başta olmak üzere saldırı, nefret, kin, öteleme ayrılıkçı anlayıştan her kesini uzaklaşması sağlanmalı” dedi.

 

 

‘ARKAMDA DAYIM VAR’ ANLAYIŞINDAN UZAK DURULMALI

 

 

Gürer, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“…Yapılacak düzenlemelerin Meclis’in gündemine getirilmesini ve kanunu düzenlemelerle suç işleyenlerin korunacağı değil hak ettiği cezayı alacağı, ‘arkamda dayım var’ anlayışından uzaklaştırıcı, caydırıcı, suç işleyene gerekli cezaların verileceği, hukukun da taviz vermeden yakalananlara en ağır yaptırımları getireceği sürecin olmasını temenni ediyorum…”