CHP’li Gök’ün ‘orman yangını’ sorusuna Bakan Pakdemirli Avustralya, Amerika, İspanya ve Yunanistan’daki yangınlarla yanıt verdi!

CHP’li Gök’ün ‘orman yangını’ sorusuna Bakan Pakdemirli Avustralya, Amerika, İspanya ve Yunanistan’daki yangınlarla yanıt verdi!
5 Kasım 2020 10:40

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK, 04.09.2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde 2002 – 2020 döneminde güvencesiz çalışan orman işçilerinin yaşadıkları iş kazalarına, meydana gelen orman yangınlarına ve orman kooperatiflerinin faaliyetlerine ilişkin sorular yöneltti.

 

 

Soru önergesine konu olan orman işçilerinin yaşadıkları iş kazalarına ilişkin herhangi bir istatistik verilmedi ve güvencesiz çalışan emekçi sayılarını açıklamayan Bakanlık ilgili mevzuattan alıntılar yaparak yanıt verdi.

 

CHP’li Gök “Tarım ve Orman Bakanı Sayın Pakdemirli’nin “Orman yangınlarında büyük kayıplar vermiyoruz.” İfadesine istinaden sorulan Orman yangınlarında verilen kayıplara ilişkin soruya ise “Son yıllarda orman yangınından kaynaklı can kaybı yaşanmamıştır. Orman yangınlarıyla çok az sayıda yaralanma ve kaza yaşanmıştır.” cümleleriyle Bakanlık, devlet ciddiyeti ve sorumluluğundan uzak bir anlayışla gayrı ciddi ve muğlak ifadeler kullanmıştır” açıklamasını yaptı

 

“Bakanlık sorumluluk alanında gerçekleşen olaylar için net tarih aralığı vermek yerine “son yıllar” ifadesini kullanmakta, orman yangınlarında meydana gelen kayıplar için “çok az sayıda yaralanma ve kaza” şeklinde açıklama yapmaktadır. Türkiye’nin orman yangını tablosunu sunamayan Bakanlık Avustralya, Amerika, İspanya, Portekiz ve Yunanistan’da gerçekleşen yangınları işaret ederek ülkemizdeki durumun sözü geçen ülkelere oranla daha iyi olduğu iddiasında bulunmuştur.” diyen CHP’li Gök’ün soru önergesi şöyle:

 

 

Tarım Orman İş Sendikası tarafından yapılan araştırma sonucu Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan ormanlarımızda 2019 yılı içerisinde 3.400 iş kazası meydana geldiği tespit edilmiştir. Gerçekleşen kazalarda 486 orman emekçisi hayatını kaybetmiş, 2.300 yurttaşımız uzuv kaybına uğramış ve 3.100 işçinin iş güvenliğinden yoksun olarak güvencesiz çalıştığı anlaşılmıştır. Ormancılığı ticarileştiren politikalarla orman kooperatifleri işlevsiz hale getirilmiş, bu anlayış sebebiyle yangınlara müdahalede zafiyet ortaya çıkmış ve büyük orman alanları kaybedilmiştir. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’nin “orman yangınlarında çok büyük kayıplar vermiyoruz” şeklindeki açıklaması bu tablo içerisinde “büyük kayıplar” ifadesinin izahını zorunlu kılmaktadır.

 
Bu bilgiler ışığında:
1. 2002 – 2020 döneminde iş kazası geçiren orman emekçilerinin sayılarını ve bu kazalarda hayatını kaybeden ve uzuv kaybı yaşayan yurttaşlarımızın sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
2. 2002 – 2020 döneminde güvencesiz çalışan orman işçilerinin sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
3. 2002 – 2020 döneminde ülkemizde faaliyet gösteren orman kooperatiflerinin sayılarını ve sözü geçen kooperatiflerinin faaliyet gösterdiği orman arazilerinin miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
4. Orman yangınlarında büyük kayıplar vermiyoruz açıklamasındaki “büyük kayıplar” ifadesinin boyutlarını açıklar mısınız?