CHP’li Gök’ten Bakan Koca’ya HPV aşısı ücretsiz olsun çağrısı!

CHP’li Gök’ten Bakan Koca’ya HPV aşısı ücretsiz olsun çağrısı!
9 Temmuz 2021 10:16

Günümüzde giderek talebi artan HPV aşısı, Türkiye’de devlet tarafından karşılanmıyor. Vatandaşlar, aşının yaygın kullanımı için kampanya başlattı.

 

 

Human Papilloma Virus (HPV) olarak bilinen virüs, meme kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser türü olan rahim ağzı kanserine neden oluyor. Virüse karşı kullanılan HPV aşısı, yüzde 90’a varan koruyuculuk sağladığı biliniyor. Aşı, çocuk yaştan itibaren hem kadın hem erkeklere uygulanabiliyor.

 

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Gök şunları kaydetti:

 

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) verilerine göre her yıl 570 bin kadına rahim ağzı(serviks) kanseri teşhisi konulmakta, 311 bin kadın bu hastalık sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Hastalığın aşılama yoluyla önlenmesi mümkün olmakla birlikte dünya genelinde 100 ülkede hastalığı önleyici HPV aşısı ücretsiz olarak uygulanmaktadır. 12-15 yaş arasındaki bireylere 2 ila 3 doz arasında uygulanan aşının tek dozu ülkemizde yaklaşık 700 TL ücretle alınabilmektedir.

 

 

Türkiye’deki ekonomik gelir dağılımı göz önüne alındığında yurttaşlarımızın çoğunun ulaşmasının mümkün olmadığı aşının Ulusal Aşı Takvimi’ne alınması uzman hekimler tarafından tavsiye edilmekte, aşıyla önlem alınan HPV’nin kadın kanserlerinin yüzde 5’ine sebep olduğu belirtilmektedir.

 

Aşının ücretsiz olarak uygulanması çok sayıda kanser ve hastalık vakasının önüne geçilmesini sağlayacağı için gelecekteki sağlık harcamalarının önemli ölçüde düşürülmüş olacağı öngörülmektedir. Binlerce hayatın kurtarılmasının ve sağlık harcamalarında milyonlarca liraya varacak tasarrufun gerçekleştirilebilmesi açılması için gerekli adımların atılması beklenmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. HPV aşısının Ulusal Aşı Takvimi’ne alınacağı tarihi açıklar mısınız?
2. 2002 – 2020 döneminde HPV teşhisi konulan kadın ve erkek bireylerin sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
3. 2002 – 2021 döneminde serviks kanseri teşhisi konulan yurttaşlarımızın sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
4. 2002 – 2021 döneminde serviks kanseri sebebiyle hayatını kaybeden yurttaşlarımızın sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
5. 2002 – 2021 döneminde HPV kaynaklı hastalıklara yakalanan yurttaşlarımızın sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
6. 2002 – 2021 döneminde HPV aşısı satın alan yurttaşlarımızın sayısını ve bu aşılara ödenen ücretlerin toplam değerlerini yıllık temelde açıklar mısınız?