CHP’li Gök’ten Bakan Dönmez’e ‘Akkuyu’ soruları!

CHP’li Gök’ten Bakan Dönmez’e ‘Akkuyu’ soruları!
4 Şubat 2022 10:11

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kararlı bir mücadelenin ardından nihayet Akkuyu’daki santralın temelini attık. İnşallah iki üniteyi 2023 yılında hizmete alacağız. Karadeniz’de keşfettiğimiz doğalgazı 2023’te sistemimize vererek, bu alanda da bir rahatlama sağlayacağız” dedi.

 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yakında ikinci nükleer enerji santralı da geliyor. İşte 100 bin megavata Türkiye’nin enerjisini çıkaran iktidar biziz.” sözleri üzerine CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 2 Şubat 2022 tarihinde yaptığı açıklamada Akkuyu Nükleer Santrali’nin iki ünitesinin 2023 yılında hizmete gireceğini ifade ederek ikinci bir nükleer santralin yapımına başlanacağını belirtmiş, ülkemizin enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün söz konusu santraller aracılığıyla karşılanacağını vurgulamıştır. Dünya genelinde nükleer enerji santrallerinde üretilen elektriğin ortalama maliyetinin yaklaşık 3 katı maliyet ile üretim yapacak olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin enerji giderlerini hangi yönden azaltacağı anlaşılamamakta, Rus Rosatom tarafından inşa edilerek, ülkemizde enerji ürettiği halde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne enerji satacak olan girişimin yurtdışından enerji ithalatından nasıl bir fark ortaya koyacağı açıklanmamaktadır.

 
Enerji üretiminin temel sorunu olan yakıt temini yapımı süren ve yapımı planlanan iki santralde de çözülmemiştir. Akkuyu ve Sinop Nükleer Santralleri ülkemiz coğrafyasında yok denecek kadar az bulunan uranyum madeninden üretilen yakıt ile çalışacak reaktörler ile donatılacaktır. Nükleer enerji üretiminde kullanılması mümkün olan toryum madeni açısından zengin yataklarımızın bulunmasına rağmen toryumun enerji üretiminde kullanılmasına ilişkin çalışmalarda gözle görülür bir ilerleme bulunmamakta, merhum Prof. Dr. Engin Arık’ın şüpheli ölümünden önce dile getirdiği ve üzerine çalışmalar yürüttüğü toryumdan temiz nükleer enerji üretimini gerçekleştirecek olan proton hızlandırıcı projesi kadük durumdadır. Türkiye öz kaynaklarıyla temiz enerji üreterek enerjide dışa bağımlılığı sona erdirecek, ucuz enerji teminini sağlayacak projelere ivedilikle ihtiyaç duymaktadır.

 

 

Bu bilgiler ışığında:

 
1. Ülkemizde bulunmayan uranyum madeni ile enerji üretimi yapacak olan, yabancı devletlerin girişimleri ve finansmanıyla inşa edilen, Türkiye Cumhuriyeti Devletine dünya ortalamasının yaklaşık 3 katı fiyatına elektrik satacak olan nükleer enerji santralleri ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını nasıl azaltacaktır? Söz konusu projeler bu fiyatlandırmalar ile ucuz enerji teminini nasıl sağlayacaktır?
2. Türkiye’de zengin yatakları bulunan toryum madenini kullanarak enerji üretme kabiliyetini sağlayacak proton hızlandırıcısının geliştirilmesi için yürütülen çalışmaları ve söz konusu çalışmalar için 2020 – 2022 döneminde verilen destekleri ve ayrılan bütçenin boyutlarını açıklar mısınız?
3. Ülkemizin toryum madeni kullanarak öz kaynakları ile geliştirdiği imkanlar ile temiz enerji üretimine başlayacağı tarihi açıklar mısınız?