CHP’li Gök’ten Bakan Bilgin’e: İlaç raporlarının süreleri neden uzatılmadı?

CHP’li Gök’ten Bakan Bilgin’e: İlaç raporlarının süreleri neden uzatılmadı?
26 Ocak 2022 10:13

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından 21.01.2022 tarihinde “Kronik Hastalığı Nedeniyle Sağlık Raporu Olan Hastaların İlaç Ve Tıbbi Cihaz Temini Hakkında” başlığı ile bir duyuru yayınlandı.

 

 

 

Duyuruda kurumun belirlediği ilaç grupları dışındaki ilaçlara ait raporların sürelerinin 30 Nisan 2022 tarihine kadar uzatıldığı açıklandı ancak rapor süreleri halen uzatılmadı.

 

 

Yaşanan mağduriyeti Meclis gündemine taşıyan CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin’e ilaç raporlarının neden uzatılmadığını sordu.

 

 

CHP’li Gök verdiği önergede şunları kaydetti:

 

 

Covid-19 salgını sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarında oluşan yoğunluğu engellemek amacıyla kronik hastalığı bulunan yurttaşlarımızın hastalık raporlarının süreleri uzatılarak eczanelerden ilaç temin etmeleri sağlanmıştır. 21 Ocak 2022 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Genel Sağlık Sigortası Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda kurumun belirlediği ilaç grupları dışındaki ilaçlara ait raporların sürelerinin 30 Nisan 2022 tarihine kadar uzatıldığı açıklanmıştır. Duyurunun üzerinden 4 gün geçmiş olmasına rağmen rapor süreleri halen uzatılmamış, ilaç ihtiyacı bulunan ve ileri yaştaki yurttaşlarımız mağdur olmuşlardır. Son günlerde ülke genelinde etkisini sürdüren soğuk ve yağışlı hava sağlık kurumlarına ulaşımı daha da zorlaştırmakta, ilaca erişemeyen yurttaşlarımız gerekli işlemlerin gerçekleştirilmesini beklemektedir. Yapılan resmi duyuruya rağmen ortaya çıkan mağduriyetler yurttaşlarımızın devlet kurum ve kuruluşlarına karşı güvenini derinden sarsmaktadır.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. 21 Ocak 2022’de 31 Nisan 2022 tarihine kadar süreleri uzatılacağı duyurulan ilaç raporları duyurunun üzerinden 4 gün geçmiş olmasına rağmen neden uzatılmamıştır?
2. Söz konusu duyuruya istinaden süresinin uzatılması gereken ilaç raporlarının sayısını açıklar mısınız?
3. İlaç raporunun süresi dolmuş olduğu için ilaçlarına erişemeyerek mağdur olan yurttaşlarımızın sayısını açıklar mısınız?
4. Yapılan duyuruya rağmen ilaç raporu uzatılmamış kaç yurttaşımız bu süreçte bir sağlık kurumuna giderek ilaç raporu veya reçete almıştır?