CHP’li Gök, Tuz Gölü’ndeki flamingo ölümleri için Meclis araştırması istedi!

CHP’li Gök, Tuz Gölü’ndeki flamingo ölümleri için Meclis araştırması istedi!
17 Temmuz 2021 09:51

Türkiye’nin en büyük ikinci gölü ve bir zamanların “flamingo cenneti” Tuz Gölü’nde bu yıl yumurtadan çıkan binlerce flamingo yavrusu öldü.

 

 

Flamingoların göç yolu üzerinde olan ve kuluçkaladıkları Tuz Gölü’nde bu yıl yaklaşık 5 bin yavrunun öldüğü tahmin ediliyor.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Tuz Gölü’ndeki flamingo ölümleri hakkında Meclis araştırması açılmasını istedi.

 

 

Gök, şunları kaydetti:

 

 

Türkiye’nin yüzey alanı bakımından en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü Ankara, Aksaray ve Konya sınırlarının kesiştiği alanda bulunmakta, dışarıya akıntısı olmayan bir havza gölü olarak nadir görülen bir ekosisteme ev sahipliği yapmaktadır. Tuz Gölü çevresindeki platolar arasına gömülmüş olan bir tektonik çukurda ülkemizin en az yağış alan bölgelerinden birinde oluşmuştur. Gölün ortalama su seviyesi 40 cm civarında olmakla birlikte yağışların arttığı Mayıs aylarında 110 cm yüksekliğe kadar çıkmaktadır. Tuz Gölü ve çevresinde bulunan jips ve tuz tabakaları ile gölü tabanından besleyen kaynaklardan gelen tuzlu suların buharlaşması gölün tuzlaşmasını sağlamakta, ülkemizin tuz ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ı Tuz Gölü’nden sağlanmaktadır. Kış aylarında gölün kapladığı çok geniş su alanları tuzlu ortamlara uyum sağlamış olan flamingo, kılıçgaga, angıt, yağmurcun, turna, yaban kazları ve yaban ördeklerinin büyük gruplar halinde yaşadığı bir ekosistem meydana getirmektedir.

 
Tuz Gölü Havzası’nın göç yolları üzerinde bulunması sebebiyle her yıl ilkbahar ve yaz aylarında 20 ila 22 bin flamingo bu bölgede konaklamakta, kuluçka dönemi sonunda sonbahar aylarından itibaren sıcak bölgelere göç etmektedirler. Tuz Gölü flamingoların dünya üzerindeki en önemli kuluçka alanlarından biri olarak tanımlanmakta, gölün orta kesimlerinde her biri 5-6 bin yuvadan oluşan dev kuluçka kolonileri bulunmaktadır. İklim değişikliğinin yol açtığı kuraklık sebebiyle gölde 2021 yılında geçtiğimiz yıllara göre daha az su tutulması gerçekleşmiş, göl suları kilometrelerce çekilmiştir. Suların çekilmesi sebebiyle kuluçkadan çıkan yavrular yeterince besin bulamamış, yetişkin ve yavru yüzlerce flamingo telef olmuştur. Tuz Gölü havzasında oluşan bu acı tablo yalnızca nesli tükenen flamingolar için değil bölgedeki bütün canlılar için tehlike çanlarının çaldığını göstermekte, ülkemizin küresel iklim değişikliği ve kuraklık ile mücadelede gecikmiş olduğunu ortaya koymaktadır.

 
Tuz Gölü’ne su taşıyan Peçenek, Melendiz, İnsuyu, Karasu ve Kırkdelik Çayları yaz döneminde tamamen kurumakta, Tuz Gölü her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında susuz kalmaktadır. İklim değişikliği ve kuraklığın etkileri bu yıl susuzluğu daha da artırırken Tuz Gölü Havzası’nın çevresinde yaşayan yurttaşlarımız çoğunlukla tarım ve hayvancılık ile geçimlerini sağlamaktadırlar. Bölgede su rejimini koruma amaçlı tarımsal sulama projeleri hayata geçirilmediği için Tuz Gölünü besleyen akarsular ve yeraltı su kaynakları ekim alanlarında yoğunlukla kullanılmakta, Tuz Gölü’ndeki ekosistemin yaşaması için ihtiyaç duyduğu su hızla tüketilmektedir. Sayısı binlere varan ölü flamingoların görüntülendiği ve kamuoyunda infiale yol açan video buzdağının yalnızca görünen yüzüdür. Tedbir alınmadığı takdirde Tuz Gölü barındırdığı bütün canlı yaşamı ile birlikte yok olacaktır.

 

 
Tuz Gölü Havzasında meydana gelen flamingo ve diğer canlı ölümleri ile bölgedeki ekolojik yıkımın bütün boyutlarıyla tespit edilmesi, Tuz Gölü’nü besleyen su kaynaklarını tüketen etkenlerin araştırılması, bölgede su rejimini koruyacak tarımsal sulama projelerinin gerçekleştirilmesinin önündeki engellerin ortadan kaldırılması ve Tuz Gölü ekosisteminin korunması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını arz ederiz.